Nieuws

Wat maakt een docent inspirerend?

Gepubliceerd op
6 december 2021

De manier van les geven is van grote invloed op hoe colleges worden gewaardeerd en hoeveel studenten er van op steken. Docenten staan elke dag voor de uitdaging studenten te inspireren en werden hiertoe tijdens de lockdown nog verder uitgedaagd. Maar wat maakt een docent nu inspirerend?

Die vraag kunnen studenten het beste beantwoorden!

Daarom organiseert het Universiteitsfonds Wageningen elk jaar de Teacher of the Year verkiezing.

Teacher of the Year wedstrijd

Studenten stemmen bij de Teacher of the Year verkiezing op hun favoriete docent, deze stemmen leiden tot een longlist van 15 docenten met de meeste stemmen. Vervolgens buigt een studentenjury zich over de longlist, en maakt hiervan een shortlist van 5 docenten. Uit deze 5 kiezen zijn een winnaar.  

Naast de eer krijgt de winnaar (en de anderen op de shortlist) een geldbedrag dat ingezet kan worden voor nieuwe onderwijsdoelen. Zo werken we aan constante verbetering van het onderwijs.

Dit is waarom deze docenten Teacher of the Year werden

 • Teacher of the Year 2020 - Arie Nieuwenhuizen - Foto door Guy Ackermans voor UFW.jpg

  Arie Nieuwenhuizen - Teacher of the Year 2020

  "Ik vind lesgeven echt heel leuk. En ik heb passie voor mijn vakgebied de fysiologie. Dat waarderen studenten. Ik draai nooit zomaar een verhaaltje af. Ik probeer altijd iedereen mee te nemen en ik probeer het laagdrempelig te houden."

  > Lees meer in Resource

 • Teacher of the Year 2019 - Fred de Boer - Foto door Guy Ackermans voor UFW.jpg

  Fred de Boer - Teacher of the Year 2019

  "Ik denk dat het allerbelangrijkste is om dicht bij jezelf te blijven. Wie ik ben voor de klas, is wie ik ben als persoon. Dus maak ik gewoon mijn flauwe grapjes."

  > Lees meer in Resource
 • Teacher of the Year 2018 - Henry van den Brand - Foto door Fleur Rake voor UFW.jpg

  Henry van den Brand - Teacher of the Year 2018

  De jury: "Hij geeft niet zo maar les, hij vertelt verhalen aan zijn studenten door zijn eigen ervaringen als boer te koppelen aan de relevantie voor zijn vak."

  > Lees meer in Resource

 • Teacher of the Year 2017- Jessica Duncan.jpg

  Jessica Duncan - Teacher of the Year 2017

  De jury: "Ze zorgt ervoor dat studenten zich thuis voelen in haar lessen. Daarnaast behandelt ze onderwerpen op een fijne manier in combinatie met de lesstof uit literatuur."

  > Lees meer in het nieuwsbericht

 • Teacher of the Year 2016- Roel Dijksma.jpg

  Roel Dijksma - Teacher of the Year 2016

  De jury: "Dijksma is heel benaderbaar, een goede verhalenverteller en altijd zichzelf."

  > Lees meer in het nieuwsbericht

 • - Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

  Video: 'How winning the Teacher of the Year Award has changed my life'  

Docenten blijven zichzelf ontwikkelen

Het Education Support Centre biedt docenten hulp bij het verbeteren van het onderwijs door het aanbieden van cursussen en trainingen. Ook geven zij advies en ondersteuning bij innovatieve projecten en IT in het onderwijs.

Daarnaast krijgen docenten jaarlijks een flinke dosis inspiratie tijdens de Teachers Day. Tijdens deze dag kunnen zij allerlei workshops volgen. Op deze manier blijven we het onderwijs verbeteren en ontwikkelen.