Nieuws

Wedstrijdje regenwormen zoeken: doe jij mee?

Gepubliceerd op
27 september 2021

Hoeveel regenwormen kan jij vinden in een kwartier? Tijdens het Weekend van de Wetenschap kan je op de Campus meedoen aan een echte regenwormen-zoekwedstrijd.

Wist je dat er verschillende soorten regenwormen zijn? Na de wedstrijd laten de onderzoekers je dit graag zien aan de hand van de door jou gevonden regenwormen. Ook vertellen ze meer over de rol die regenwormen spelen in de bodem.

Op een grasveld zo groot als een voetbalveld leven wel 4 miljoen regenwormen!

De wedstrijd: hoe, wat, waar

Op zaterdag 2 oktober kan je meedoen op het grasveld tussen de gebouwen Orion en Gaia. Je krijgt als team een stuk grond toegewezen en gereedschap om de regenwormen uit de grond te laten komen. Heeft jouw team, na 15 á 20 minuten, de meeste regenwormen in de plastic potjes verzameld? Dan win je!

  • Wanneer: zaterdag 2 oktober 2021 van 11:00 tot 16:00 uur (in 4 rondes)
  • Waar: Wageningen Campus, op het grote veld tussen de gebouwen Orion en Gaia (kun je het niet vinden? Vraag om hulp bij de receptie van Gaia/Lumen)

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via soilcluster@wur.nl.

Weekend van de wetenschap

De regenwormenwedstrijd is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap. In het weekend van 2 & 3 oktober 2021 kun je op allerlei plekken in Nederland een kijkje achter de schermen nemen van diverse organisaties en instellingen in de wetenschap en techniek. Ook WUR doet hier met verschillende activiteiten aan mee.

Naast de regenwormenwedstrijd kun je bijvoorbeeld ook een tour maken over de Dairy Campus in Leeuwarden of doe op zaterdag 2 oktober op de campus mee aan het Ludi Soli spel - een 'serious game' over de werking van de bodem.

Zin om meer bodemdieren te ontdekken?

Doe dan mee met de ‘Bodemdierendagen’ van 24 september tot en met 6 oktober in je eigen tuin of een park. Geef je waarnemingen online door en draag zo een steentje bij aan onderzoek.