Onderzoek naar vogelmijt / bloedluis

Vogelmijt/bloedluis

Vogelmijt (Dermanyssus gallinae), een parasiet die in de volksmond ook wel bloedluis wordt genoemd, is de belangrijkste plaag in de legpluimveesector.

Iedere parasiet heeft een gastheer nodig om te leven. De vogelmijt kiest daarvoor de hen en diverse soorten wilde vogels. Zo vind je ze ook regelmatig in vogelnesten. Incidenteel kan de vogelmijt ook zoogdieren en zelfs mensen belagen.

De vogelmijt bezoekt de hen vooral 's nachts. Vogelmijten komen op alle bedrijfstypen voor, zowel in de biologische houderij als op bedrijven met verrijkte kooien of koloniehuisvesting.

Een vogelmijtenplaag richt aanzienlijke schade aan op bedrijven en tast de gezondheid en het welzijn van mens en dier aan. Wageningen University & Research onderzoekt de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen voor het beheersen van vogelmijt.

Bedrijfsplan aanpak vogelmijt

In samenwerking met de praktijk is in 2019 een overzichtelijk Bedrijfsplan aanpak van vogelmijt bij leghennen ontwikkeld voor de legpluimveehouderij. Het bedrijfsplan is zowel online als offline te gebruiken.