vogelmijt bij de mens

Vogelmijt en de mens

Ook mensen en andere zoogdieren kunnen last van vogelmijten/bloedluizen hebben? Hoe kan dat? En hoe kunt u het voorkomen? De mens, maar ook andere zoogdieren, zijn slechts een tijdelijke gastheer voor de vogelmijt in hun zoektocht naar een gevederde gastheer.

Lichamelijke klachten door vogelmijt

Het grootste ongemak bestaat uit ernstige jeuk. De mijten kunnen zich op de mens niet handhaven en gaan ook niet in de huid zitten. De eventueel ontstane huiduitslag is alleen symptomatisch te behandelen dat wil zeggen met jeukstillende middelen. Hoewel de vogelmijt ziekten kan overdragen op het pluimvee, is dit nog niet aangetoond bij de mens. Er bestaat géén kans op overdracht van Borrelia burgdorferi, de bacterie die de ziekte van Lyme (borreliose) kan veroorzaken. Deze wordt overgedragen door harde teken die langer dan 24 uur in de huid hebben gezeten.

Vogelmijtbeten op de onderarm (foto Dr. M.A. Cafiero, IZSPB Italy)
Vogelmijtbeten op de onderarm (foto Dr. M.A. Cafiero, IZSPB Italy)

Beroepsongemak in de pluimveeketen

Voor mensen die in de pluimveehouderijketen werken, inclusief hobbypluimveehouders, is de bloedzuigende vogelmijt een van de beroepsongemakken. Iedereen die met pluimvee (of ander gevogelte), of met in de pluimveeketen gebruikte materalen werkt, kan in aanraking komen met de vogelmijt en als tijdelijke gastheer dienen. Dit geldt dus eveneens voor personen die zich beroeps- of hobbymatig bezighouden met bijvoorbeeld hoenders, siervogels en postduiven.

Wilde vogels bron voor de mens

Vogelmijten hebben een voorkeur voor gevogelte. Beruchte bronnen van vogelmijten bij de mens zijn verlaten vogelnesten. Na het uitvliegen van de jongen, moeten de aanwezige vogelmijten namelijk noodgedwongen op zoek naar een nieuwe gastheer, ‘bloeddonor’. Rond woonhuizen zijn dat de mens en eventuele huisdieren. Rond bedrijfsgebouwen kunnen dat ook andere dieren zijn, bijvoorbeeld paarden en dergelijke.

Vogelmijt en de mens

Weren van vogelmijten

  • Voorkom dat vogels zich nestelen onder uw dakpannen, in uw dakgoten, of elders in of aan de woning. Hang dus ook geen nestkastjes op aan de woning;
  • Vermijd direct contact tussen een volière of vogelhok en uw woning;
  • Verwijder vogelnesten in en rond uw woning.

Vogelmijten bij hobbypluimvee, postduiven en siervogels?

Hoe weet u dat er vogelmijten zijn?

Met een volgelmijtval kunt u erachter komen of uw gevogelte belaagd wordt door vogelmijten. Voor commerciële pluimveehouders zijn diverse vogelmijtvallen in omloop. Voor hobbyhouders is de Rickstick, bestaande uit een pvc-buisje met daarin een rond stokje, de meest eenvoudige.

Hoe bestrijdt u mijten bij gevogelte?

Vogelmijten wegkrijgen is niet gemakkelijk. Is het mogelijk om het gevogelte tijdelijk ergens anders onder te brengen; niet in de buurt van het oude verblijf? Dan kunt u het oude hok/volière/kooi goed reinigen en schoonmaken met water en zeep, laten drogen, weer spoelen en weer laten drogen. Alles in het hok en wat los is, moet schoongemaakt worden; ook eventuele gereedschappen. Bekijk voor meer tips de pagina ‘Beheersen en bestrijden’.

Hoe voorkomt u mijten in huis?

Voorkom dat vogelmijten vanuit het hok/volière/kooi worden meegenomen naar het huis. Als u het hok in gaat, draag dan een pet of een haarnetje. Was uw armen en handen goed met water en zeep na het bezoek aan het hok. Verwissel eventueel de kleding. Was tijdens het douchen ook altijd goed uw haren. Plaats de “vuile” kleren in een plastic zak en sluit die goed af totdat het in de wasmachine gaat.

Hoe bestrijdt u mijten in huis?

Heeft u vogelmijten in huis, dan kunt het beste alles goed schoonmaken met water en zeep. En op een zelfde manier als u dat doet wanneer kinderen hoofdluis hebben. Was de gordijnen. Spray met een middel tegen mijten op de mat, vloerbedekking en andere stof (bank, stoelen). Dweil vloeren met water en zeep. U kunt eventueel stofzuigen, maar verwijder dan de stofzak direct erna of leeg die in een afsluitbare opvangbakbak. Heeft u kleren met mogelijk vogelmijten op de slaapkamer gehad, reinig dan ook de slaapkamer goed (inclusief matras).