Cellulose: veelzijdige pijler van de biobased economy

Cellulose heeft de potentie om uit te groeien tot dé pijler van de biobased economy. Nu al worden deze natuurlijke vezels op grote schaal toegepast voor papier, plastics, textiel en verven. Maar er is veel meer mogelijk: volgens Wageningen Food & Biobased Research kan cellulose een aanzienlijk deel van alle fossiele grondstoffen vervangen.

  • shutterstock_10685935.jpg
Aan aanbod geen gebrek: cellulose is het meest voorkomende natuurlijk polymeer op aarde. De stof komt bovendien overvloedig voor in niet-eetbare reststromen van landbouw, natuurbeheer en voedselindustrie. Ook ingezameld gft-afval en textiel is rijk aan cellulose. Omdat eigenaren vaak niet goed raad weten met deze stromen, blijft dit waardevolle polymeer vaak onbenut. Wageningen Food & Biobased Research wil kansen grijpen om cellulose uit deze rest- en zijstromen duurzaam en hoogwaardig te valoriseren.

We werken op drie fronten aan doorbraken:

  • We ontwikkelen nieuwe technologische routes om cellulose uit biomassa te isoleren en aan te passen voor specifieke toepassingen. Hierbij willen we zoveel mogelijk van de natuurlijke functionaliteit behouden. Waar mogelijk gebruiken we milde technologieën met zo min mogelijk chemicaliën en energie.
  • We verbinden aanbieders van celluloserijke biomassa en afnemers van grondstoffen met elkaar. Cruciaal, omdat vraag en aanbod elkaar nu nog niet goed weten te vinden. Doel: efficiënte en economisch haalbare waardeketens voor cellulose ontwikkelen als alternatieven voor bestaande ‘fossiele’ ketens.
  • Samen met bedrijven ontwikkelen we succesvolle toepassingen voor cellulosestromen. De mogelijkheden van cellulose uit hernieuwbare grondstoffen zijn talrijk: van industriële coatings en lijmen tot high-performance bioplastics en bouwmaterialen. Om hernieuwbare alternatieven te vinden voor producten gebaseerd op petrochemie, zoeken we naar de beste cellulosebron en technologie. Uitgangspunt: voor iedere cellulosebron zijn geschikte toepassingen te vinden – én andersom.

Wageningen Food & Biobased Research blijft de komende jaren investeren in onderzoek naar cellulose. Samen met toeleveranciers en afnemers gaan we het enorme potentieel van deze veelzijdige natuurbouwsteen omzetten in duurzame en levensvatbare oplossingen voor alledaagse producten.