Bacteriën en virussen

Bacteriën en virussen

Wageningen Food Safety Research onderzoekt monsters op de aanwezigheid van virussen en bacteriën. Daarbij gaat het om bacteriële en virale ziekteverwekkers in voedsel en diervoeders.

Zo kunnen we ziek worden van bacteriën zoals Salmonella, Campylobacter en Listeria en virussen zoals hepatitis A en -E virus en norovirus.

Relatie tussen besmetting en ziektegevallen

Om pathogenen (ziekteverwekkers) zoals bacteriën en virussen in de voedingsmiddelenindustrie effectief te bestrijden is het belangrijk om de herkomst van de pathogenen te kennen. WFSR gebruikt hiervoor sinds 2017 de moleculaire typeringstechniek WGS (whole genome sequencing).

Bacteriën uit voedsel versus bacteriën van patiënten

bacteriën en virussen

Met WGS kunnen we pathogenen opsporen bij ziektegevallen die gerelateerd zijn aan voedsel zoals Listeria en Salmonella. Hierbij werken we samen met het RIVM en hebben we een database opgezet waarin gegevens worden gedeeld. Het RIVM vult de database met gegevens van bacteriën geïsoleerd uit patiënten en WFSR met de data van bacteriën geïsoleerd uit voedsel. Wanneer bijvoorbeeld bij een controle door de NVWA een listeria bacterie wordt aangetroffen in vleeswaren wordt het DNA profiel van deze bacterie opgeslagen in de database. Je kunt dit DNA dan vergelijken met het DNA van besmette patiënten die ook in de database zijn opgeslagen. Heb je een match, dan weet je de bron van de besmetting.

瓦赫宁根食品安全研究院 Wageningen Food Safety Research