De superhelden in mijn lichaam

In deze les leren leerlingen meer over het afweersysteem van het lichaam. Ze krijgen uitleg over het verschil tussen het aangeboren en het adaptieve deel, hoe bacterien in elkaar zitten, en hoe een vaccinatie werkt.

Je lichaam kan je beschermen tegen slechte bacteriën en virussen. Je afweer is op te delen in twee delen: het aangeboren deel, dat niet specifiek is, en het adaptieve deel, dat wel specifiek is. In het aangeboren deel zitten cellen, onder andere macrofagen, die bacteriën kunnen opeten en zo onschadelijk maken. Soms zijn er te veel of te sterkte bacteriën voor het aangeboren deel, waardoor het adaptieve deel wordt geactiveerd.

Zij leren dan hoe de bacterie in elkaar zit en ontwikkelen daartegen zogenaamde antistoffen, die direct de bacteriën dood maken. Tegelijk worden er geheugencellen aangemaakt, die ervoor zorgen dat je niet twee keer ziek kunt worden van dezelfde bacterie. Dit is precies hoe een vaccinatie werkt: in de vaccinatie zit een onschadelijk gemaakt stukje virus waar je lichaam op gaat reageren. Soms voel je je dan ook even niet zo lekker. Maar als je dan de echte infectie tegenkomt, weet je lichaam nog hoe het eruit zag en kan hij het virus direct dood maken.

Wetenschapper