Expertise en advies CGN plantaardige genetische bronnen

Expertise en advies plantaardige bronnen

Genetische diversiteit is van groot belang voor een toekomstbestendige land- en tuinbouw. Land- en tuinbouwgewassen hebben nieuwe eigenschappen nodig: ze moeten zich kunnen aanpassen aan klimaatverandering, resistent zijn tegen ziekten en plagen en aansluiten bij nieuwe wensen van consumenten.

We werken op verschillende manieren aan het in stand houden en toegankelijk maken van diversiteit. Die diversiteit bevindt zich in genenbanken, maar ook op akkers en in de natuur.
Theo van Hintum - Hoofd plantaardige genetische bronnen CGN

CGN beheert de genenbank voor plantaardige genetische bronnen: een groot genetisch reservoir. Veredelaars kunnen hier uit putten om gewassen te maken die bijvoorbeeld beter resistent zijn tegen ziekten en plagen. Of gewassen die juist goed tegen klimaatveranderingen kunnen of een bepaalde smaak hebben.

Gewascollectie

Onze gewascollectie bestaat uit meer dan 23.000 rassen en wilde populaties van 30 verschillende gewassen. Alleen van sla zijn er al 2.500 verschillende monsters; van moderne rassen tot de in het wild voorkomende soorten. We verbreden de diversiteit voortdurend. De laatste jaren heeft CGN haar groentecollectie uitgebreid met meloen, veldsla, schorseneer en wortel.

Verbreden diversiteit

We halen de zaden voor de collecties overal vandaan: van veredelingsbedrijven, uit het wild, van lokale markten in het buitenland of uit botanische tuinen. Het streven is om per gewas rassen of wilde populaties met zoveel mogelijk gevarieerde eigenschappen te verzamelen. We selecteren nieuwe accessies zorgvuldig, evalueren ze op bruikbare eigenschappen, beschrijven ze nauwkeurig en bewaren ze optimaal, in nauwe samenwerking met veredelaars en collega genenbanken.

CGN investeert in het verzamelen van nieuw materiaal en in onderzoek naar geconserveerde materialen om gebruikers de beste service te bieden
Eva Thörn - Chair Executive Committee ECPGR

100 erfgoedrassen

Daarnaast heeft CGN in samenwerking met de stichting De Oerakker een lijst van 100 erfgoedrassen samengesteld. Deze rassen (zoals de oude bittere spruitjes, tomaat, erwt, boon en tarwe) worden vermeerderd en komen beschikbaar voor het publiek, de hobbyist, om te verbouwen en te consumeren.