Dierentuineducatie om basisschoolkinderen te leren over biodiversiteit

Wageningen Universiteit, Ouwehands dierenpark en het Groene Wiel/IVN voeren samen een onderzoek uit naar de impact van een lesprogramma over biodiversiteit. De maatschappelijke aanleiding is de aanhoudende noodzaak om het wereldwijd uitsterven van soorten tegen te gaan. Het is essentieel dat we burgers hier niet alleen over informeren, maar ook actief betrekken. Onderwijs heeft hierbij een cruciale rol. Maar de scholen staan er niet alleen voor. Dierentuinen zien educatie als een van hun belangrijkste kerntaken. De concrete aanleiding van het project is de komst van de reuzenpanda’s naar Ouwehands én de vraag vanuit de Ouwehand Zoo Foundation of onderzoek kan aantonen dat een educatief bezoek aan de dierentuin meerwaarde heeft bij het lesgeven over biodiversiteit.

Wat gaan we doen?

Veel kinderen hebben wel eens van biodiversiteit gehoord, maar uit onderzoek onder leerkrachten en basisschoolleerlingen komt naar voren dat kinderen meestal niet begrijpen wat het is. We ontwikkelen een lesprogramma voor de bovenbouw van het basisonderwijs over biodiversiteit en brengen grootschalig de leeropbrengsten in kaart. We zetten de dierentuin en het verhaal van bedreigde diersoorten in om leerlingen te laten ervaren wat biodiversiteit betekent. De leerlingen leren dat biodiversiteit te maken heeft met: verschillen tussen soorten, verschillen binnen een soort, verschillen tussen leefgebieden en relaties tussen soorten. Ze begrijpen na afloop (1) wat biodiversiteit is, (2) waarom het belangrijk is, (3) wat de biodiversiteit bedreigt, en (4) wat we kunnen doen om de biodiversiteit te verbeteren. Hierbij besteden we in het lesprogramma aandacht aan hoofd (wat weet je?), hart (wat voel je?) en handen (wat doe je?).

Wie kunnen meedoen?

Vanaf januari 2021 gaan we met verschillende groepen aan de slag. We zijn op zoek naar veertig enthousiaste klassen met leerlingen uit groep 6 en 7. Heeft u een groep 8 en wilt u toch meedoen, neem dan contact met ons op over de mogelijkheden.

Scholen uit Wageningen, Bennekom en Ede kunnen zich aanmelden via de online-NME-planner op de website van het Groene Wiel (www.hetgroenewiel.nl). Scholen uit andere gemeenten kunnen rechtstreeks contact opnemen met de onderzoeker om deelname te bespreken.

Het onderzoek bevat verschillende onderzoeksgroepen, die op verschillende momenten gedurende het jaar 2021 aan de slag gaan. Bekijk de informatie onder onderstaande link en kies wat bij uw klas past en/of neem contact op met de onderzoeker om de mogelijkheden te bespreken.