Hoogtepunten door de jaren heen

Bekijk de hoogtepunten van Wetenschapsknooppunt Wageningen University en Food Valley Scholennetwerk in beeld en geluid. We vullen deze pagina met regelmaat aan. Heb jij (rechten vrije) foto's van hoogtepunten uit het verleden van WKWU en FVSN die een plekje op deze pagina verdienen? We ontvangen de foto's en horen het bijbehorende verhaal graag via foodvalleynetwerk@wur.nl.

Kinderuniversiteit tijdens viering 100 jaar WUR

Kinderuniversiteit 2018.jpg

Tweehonderd nieuwsgierige kinderen vulden 3 oktober 2018 de zalen waar Louise Fresco tijdens de officiële openingsceremonie meteen alle tongen, en enthousiasme, losmaakte. Op hun beurt zongen de kinderen 'lang zal ze leven' voor haar en de 100-jarige WUR. In de colleges wisten Clara Belzer en Gosse Schraa de kinderen volop te boeien en aan het denken te zetten over microben in je lijf en daarbuiten. 

Meer...

Bright Ideas Hub

Bright Ideas Hub

Wageningen Campus verwelkomde 22 januari t/m 2 februari 2018 ruim 800 leerlingen van de basisschool. Zij brachten een bezoek aan de gele bright ideas hub en aan onderzoeksfaciliteit Phenomea. Hoe zien deze kinderen de toekomst als het gaat om voedsel, energie en water? De kinderen werden geinspireerd en uitgedaagd nieuwe oplossingen te bedenken en deden dit met veel enthousiastme. In de bright ideas hub gingen de leerlingen op een hi-tech avontuur. In onderzoeksfaciliteit Phenomea gaan zij op onderzoek uit en ontwerpen.
Na schooltijd konden ook andere belangstellenden, zoals gezinnen uit Wageningen, een bezoek brengen aan de hub.

Meer...

Proefschrift effecten van outreach op de motivatie van leerlingen

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan


Wageningen University bereikt jaarlijks via Wetenschapsknooppunt en Food Valley Netwerk VO-HO meer dan 15.000 leerlingen en docenten in het basis- en voortgezet onderwijs. Annemieke Vennix vertelt in deze video over de effecten van outreach op de motivatie van leerlingen.

320 kinderen op reis door de ruimte met André Kuipers

Andre Kuipers

3 – 2 – 1 – Lanceer! Astronaut André Kuipers maakte in 2015 een raket van de Waaierzaal in Orion. 320 kinderen uit groep 7 beleefden de collegetour op 12 juni als een reis door de ruimte. Techniekpact en Wetenschapsknooppunt Wageningen University organiseerden het college en de daarop volgende workshops over wetenschap en techniek. Het doel was om kinderen te enthousiasmeren voor techniek en bètawetenschap.

Meer...

Lancering Wageningen Borlaug Youth Institute

Global Youth Institute

Het succesvolle scholierenproject van de World Food Prize Foundation kwam in 2018 voor het eerst naar Europa: op 24 april lanceerde Wageningen University & Research het Wageningen Borlaug Youth Institute (inmiddels opgedoopt tot Wageningen Youth Institute) dat havo- en vwo-leerlingen betrekt bij het oplossen van het wereldvoedselvraagstuk.

Meer...

FVSN-Jaaragenda

FVSN-Jaaragenda

Sinds 2013 werd in het najaar de Food Valley Scholenconferentie georganiseerd. Na de conferentie van 2017 besloten wij om het heel anders aan te pakken. Het idee achter de jaaragenda is dat binnen de scholen al enorm veel interessante en inspirerende activiteiten worden georganiseerd. Daar willen wij graag alle docenten uit ons scholennetwerk van mee laten profiteren. Bij elkaar in de keuken kijken en leren van elkaar, dat is wat wij met de FVSN-Jaaragenda beogen te doen. In 2018 vond op Pantarijn MHV de de kick-off van de jaaragenda plaats.

Meer...

Kinderuniversiteit tijdens jubileum met de nodige aanpassingen

Kinderuniversiteit 2020

De kinderuniversiteit die plaatsvond op 9 oktober 2020, stond dit jaar in het teken van Algen. Maar liefst 150 kinderen kregen college van prof. dr. Maria Barbosa over het thema Algen. En een speciaal moment, want het Wetenschapsknooppunt is 10 jaar geleden tijdens de eerste kinderuniversiteit begonnen. Het evenement vond dit jaar vanwege corona niet plaats op de campus, maar in Fletcherhotel de Wageningsche Berg. Ook konden er helaas minderen kinderen meedoen, waardoor de run op een plaats voor de kinderuniversiteit nog spannender was.

Meer...