
Kanker en voeding
Ons onderzoek naar kanker richt zich voornamelijk op voeding en andere leefstijlfactoren in relatie tot het ontstaan en de progressie van darmkanker en borstkanker. We bestuderen een breed scala aan voedingsblootstellingen, waaronder B-vitamines, vitamine D, voedingssupplementen, lichaamssamenstelling en voedingspatronen.
Projecten
GECCO
Als deelnemer aan het internationale Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium (GECCO), gecoördineerd door het Fred Hutchinson’s Cancer Research Center in Seattle (Verenigde Staten) kijken we naar erfelijkheid en het effect van leefstijl bij kanker: kun je aan de hand van iemands DNA voorspellen bij welke voeding of misschien supplementen, hij of zij tijdens en na de behandeling het meest baat heeft? Denk bijvoorbeeld aan vitamine D, een stof waar veel darmkankerpatiënten te weinig van in hun bloed hebben. GECCO heeft inmiddels de genetische en epidemiologische gegevens verzameld van meer dan 130 duizend deelnemers aan 70 studies in Noord-Amerika, Australië, Azië en Europe.
COLON-studie
Vermindert een gezonde leefstijl chronische vermoeidheid na dikke darmkanker? Die vraag staat centraal in het project SoFit (2020-2024), voortkomend uit de langlopende prospectieve COLON-studie en gecoördineerd door Wageningen University & Research. In een interventiestudie met 160 (ex-) kankerpatiënten onderzoeken we of er sprake is van een oorzakelijk verband en welk mechanisme eraan ten grondslag ligt. We onderzoeken bij hen veranderingen in spiermassa, vetpercentage en mate van spiervervetting – een proces waarbij er steeds meer vet wordt afgezet tussen en in de spiervezels. Spiervervetting speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van vermoeidheid in deze groep, zo wijzen eerdere studies uit. Het onderzoek, waarin we nauw samenwerken met de Wageningse onderzoeksgroep Social Sciences, geeft ook inzicht in de effectiviteit van technieken voor leefstijlverandering, als basis voor een betere begeleiding van (ex)kankerpatiënten. Behalve Wageningen University & Research zijn Alliantie Voeding in de Zorg, regionale ziekenhuizen en Integraal Kankercentrum Nederland partner in het project. World Cancer Research Fund International en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) financieren het onderzoek.
Publicaties
-
Identifying Novel Susceptibility Genes for Colorectal Cancer Risk From a Transcriptome-Wide Association Study of 125,478 Subjects
Gastroenterology (2021). - ISSN 0016-5085 - p. 1 - 21. -
Diet quality indices and dietary patterns are associated with plasma metabolites in colorectal cancer patients
European Journal of Nutrition (2021). - ISSN 1436-6207 - 14 p. -
Hypoxia-inducible lipid droplet-associated induces DGAT1 and promotes lipid storage in hepatocytes
Molecular Metabolism 47 (2021). - ISSN 2212-8778 - p. 1 - 17. -
Genome-wide meta-analysis of muscle weakness identifies 15 susceptibility loci in older men and women
Nature Communications 12 (2021)1. - ISSN 2041-1723 -
Novel standardized method for extracellular flux analysis of oxidative and glycolytic metabolism in peripheral blood mononuclear cells
Scientific Reports 11 (2021)1. - ISSN 2045-2322 -
The association between the adapted dietary inflammatory index and colorectal cancer recurrence and all-cause mortality
Clinical Nutrition (2021). - ISSN 0261-5614 -
Vitamin D receptor (VDR) gene polymorphism in patients diagnosed with colorectal cancer
Nutrients 13 (2021)1. - ISSN 2072-6643 - p. 1 - 12. -
Exploring changes in dietary intake, physical activity and body weight during chemotherapy in women with breast cancer : A Mixed-Methods Study
Journal of Human Nutrition and Dietetics (2021). - ISSN 0952-3871 -
Cancers in Agreement? Exploring the Cross-Talk of Cancer Metabolomic and Transcriptomic Landscapes Using Publicly Available Data
Cancers 13 (2021)3. - ISSN 2072-6694 -
Rod-shaped polypeptide nanoparticles for siRNA delivery
International Journal of Biological Macromolecules 166 (2021). - ISSN 0141-8130 - p. 401 - 408.