
Maag-, lever- & darmziektes en voeding
Meer onderzoek naar de relatie tussen voeding en darmaandoeningen is hard nodig. Met gezonde vezelrijke voeding kan het medicijngebruik bij patiënten verminderen en zijn chronische aandoeningen misschien zelfs buiten de deur te houden.
Project IBSQutrition
In IBSQutrition (2017-2021) onderzoeken Wageningse experts bij meer dan 1.600 IBS-patiënten de relatie tussen voeding en darmklachten. Die verschillen per patiënt en lopen uiteen van buikpijn en winderigheid tot diarree en verstopping. De onderzoekers meten hoe de samenstelling van de darm-microbiota van mensen varieert in de tijd en werken aan een in vitro-screeningstool die bedrijven inzicht geeft in welke voedingscomponenten de klachten kunnen verlichten. We weten inmiddels dat mensen met een prikkelbare darm (PDS) vooral minder bifidobacteriën in hun microbiota hebben dan gezonde mensen. Een vervolgstap is te kijken of en zo ja hoe het aandeel van deze bacteriën met voeding te verhogen is, en of dit leidt tot een vermindering van de klachten.
Personalized Nutrition and Health
In het consortium Personalized Nutrition and Health ontwikkelen wij samen met TNO inzichten en technologie die nodig zijn om gepersonaliseerde voedings- en gezondheidsadvies op grote schaal mogelijk te maken. Zowel zieke als gezonde consumenten zijn hiermee beter in staat om bewuste keuzes te maken, terwijl bedrijven nieuwe toegevoegde waarde kunnen bieden en hun steentje kunnen bijdragen aan een gezondere maatschappij. Een van de projecten binnen het consortium is VezelUP, een project waarbij ook Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en een zestal bedrijven (Sonneveld, Sensus, Bolletje, Kellogg’s, het Nederlands Bakkerij Centrum en Roquette) bij betrokken zijn. Onderzocht wordt welke adviesmethoden je het beste kunt inzetten om de vezelinname van zowel gezonde consumenten als mensen met een prikkelbare darm (PDS) te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan een app die mensen helpt producten met meer vezels op hun boodschappenlijstje te zetten. De onderzoekers kijken ook naar de mogelijkheden van 3D-food printing bij de productie van gepersonaliseerde voeding.
Publications
-
A leap towards unravelling the soil microbiome
Gewasbescherming 52 (2021)1. - ISSN 0166-6495 - p. 15 - 15. -
Termite Gut Microbiota Contribution to Wheat Straw Delignification in Anaerobic Bioreactors
ACS sustainable chemistry & engineering 9 (2021)5. - ISSN 2168-0485 - p. 2191 - 2202. -
Successive plant growth amplifies genotype-specific assembly of the tomato rhizosphere microbiome
Science of the Total Environment 772 (2021). - ISSN 0048-9697 - p. 1 - 10. -
Casing soil microbiome mediates suppression of bacterial blotch of mushrooms during consecutive cultivation cycles
Soil Biology and Biochemistry 155 (2021). - ISSN 0038-0717 -
A global overview of the trophic structure within microbiomes across ecosystems
Environment International 151 (2021). - ISSN 0160-4120 -
Extracting the GEMs: Genotype, Environment, and Microbiome Interactions Shaping Host Phenotypes
Frontiers in Microbiology 11 (2021). - ISSN 1664-302X -
Targeted metagenomics reveals inferior resilience of farm soil resistome compared to soil microbiome after manure application
Science of the Total Environment 770 (2021). - ISSN 0048-9697 -
Microbiome & Its Predators: Protists (online)
-
Microbial metabolism of theaflavin-3,3′-digallate and its gut microbiota composition modulatory effects
Journal of Agricultural and Food Chemistry 69 (2021)1. - ISSN 0021-8561 - p. 232 - 245. -
Fungal root‐endophytes influence plants in a species‐specific manner that depends on plant`s growth stage
Bulletin of the British Ecological Society (2021). - ISSN 0306-8307