Nieuws

Veel interactie tijdens leefstijl seminar

article_published_on_label
8 september 2020

De derde editie van seminar leefstijlverandering in preventie en zorg is, met 47 deelnemers, drukker bezocht dan ooit. “De timing in deze periode van COVID-19 heeft daar zeker iets mee te maken. De mensen in de zaal (geheel COVID-proof) zijn heel vaak mensen die al jaren pleiten voor gezondere voeding, meer bewegen en alles wat samenhangt met een gezonde leefstijl. De kwaliteit van de positief kritische vragen aan de experts was daarmee ook hoog en soms ook heel persoonlijk”, aldus programmamanager Astrid Kühlkamp.

Deelnemers

Onder de aanwezigen zijn veel diëtisten, leefstijlcoaches, maar ook (bedrijfs)artsen en beleidsmakers. Door COVID-19 is de discussie over preventie en behandeling van overgewicht veel meer op de kaart gezet. In het seminar gaat het deels over leefstijl(geneeskunde) in het algemeen, maar ook in het bijzonder over de relatie met voeding, bij uitstek het domein van Wageningen University & Research.

Preventie

In de ochtend zijn we gestart met een interessante inkijk in de wereld van preventie bij verzekeraar Menzis (Joas Duister). Preventieve gezondheidsmaatregelen, waarvan steeds meer duidelijk wordt dat deze de kwaliteit van leven doen verbeteren, worden volop gestimuleerd.

Actievere aanpak

Vanuit Centrum Gezond Gewicht/Erasmus MC (Eline van der Valk) en het Partnerschap Overgewicht Nederland (Karin Freijer) kwam een vurig pleidooi voor het actiever aanpakken van overgewicht en het minder stigmatiseren van mensen die overgewicht hebben. Onze omgeving, maar ook allerlei (vaak verstoorde) fysiologische lichaamssystemen, jagen het krijgen van overgewicht enorm aan. Mensen komen als het ware in een vicieuze cirkel, die moeilijk te doorbreken is.

Technologie

De Universiteit Twente/Ziekenhuisgroep Twente (Miriam Vollenbroek-Hutten) is bezig met het ontwikkelen van allerlei technologische hulpmiddelen om mensen te monitoren, meten, evalueren en feedback te geven. Op deze manier krijgt men betere inzage in de gezondheidsstatus en ook hoe men kan verbeteren.

Leefstijl en reguliere geneeskunde

Na de lunch gaf Hanno Pijl van Leiden UMC zijn visie op leefstijl geneeskunde, die naar zijn idee meer verankert moet zijn in de reguliere geneeskunde. Naar zijn mening kan die niet alleen zorgen voor uitstel van ziekten maar zelfs van afstel.

Fysiologie

Edith Feskens van Wageningen University & Research legde uit hoe vanuit de fysiologie naar leefstijlgeneeskunde te kijken is. Er zijn al veel bewezen effecten van de kracht die voeding heeft op onze fysieke gezondheid. Ook de darm-brein communicatie kwam daarbij aan bod, waarbij ook de link naar psychische gezondheid te leggen is.

Gedrag

In de namiddag kwamen Maartje Poelman en cursusleider Annemien Haveman-Nies van Wageningen University & Research nog aan bod. Maartje ging vooral in op de gedragskant rondom voeding. Waarom is het nu zo lastig om gezonde gewoonten aan te leren en vast te houden? En wat kunnen we wel goed om dit goed te verankeren? Diverse interessante onderzoeksresultaten kwamen aan bod.

Leefstijlinterventie

Afsluitend ging Annemien in op de concrete leefstijlinterventies die in het basispakket vergoed worden door de verzekeraars. Bijvoorbeeld het programma SLIMMER is wetenschappelijk onderbouwd en laat al goede resultaten zien. Volgens Annemien heeft het de potentie om zeker een miljoen Nederlanders te helpen aan een gezonde leefstijl.

Wageningen Academy kijkt terug op een succesvolle 3e editie van het seminar Leefstijlverandering in preventie en zorg. Benieuwd naar volgende editie? Toon interesse en blijf op de hoogte.