Specialisatie 'Cell Biology and Molecular Interactions' van de bachelor Biologie

Bij deze specialisatie kijk je naar de kleinste eenheden van het leven. Je houdt je bezig met biologische eigenschappen van cellen en processen binnen de cel. Deze processen zijn niet met het blote oog waar te nemen. Voor cel- en moleculair biologisch onderzoek zijn dan ook speciale technieken ontwikkeld, om deze processen zichtbaar te maken. Tijdens je specialisatie leer je met deze technieken werken.

DNA

In specialisatie ben je veel bezig met DNA. Het DNA in cellen is niet zomaar een combinatie van letters die samen genen vormen. Er zit allerlei informatie in het DNA. Deze informatie bepaalt bijvoorbeeld wanneer welke genen tot uiting komen. Je leert dit soort informatie in het DNA vinden, zodat je nieuwe genen kunt ontdekken. Je kijkt naar verschillen tussen gewone organismen en organismen met een afwijkende ontwikkeling, in het tot uiting komen van genen tijdens de groei en ontwikkeling.

Op die manier probeer je antwoord te geven op de vraag hoe één cel zich ontwikkeld tot een compleet organisme. Omdat veel factoren een rol spelen bij de ontwikkeling, leer je ook om modellen te maken die de interacties tussen genen en eiwitten beschrijven. Met deze modellen kun je vervolgens voorspellingen doen. Met behulp van experimenten kan je vervolgens onderzoeken of je voorspellingen juist zijn.

Micro-organismen

In specialisatie leer je verder veel over micro-organismen. Bijvoorbeeld hoe bacteriën betrokken zijn bij biologische processen in de natuur, zoals bodemvorming of stikstofbinding. Ook zijn er bacteriën die bij extreem hoge temperaturen naast vulkanische bronnen of op de bodem van de oceaan leven, omstandigheden waarbij andere organismen het loodje leggen. Waarom kunnen deze bacteriën deze omstandigheden wel overleven?

Ziekteverwekkers

Je leert ook welke factoren de gezondheid van organismen bedreigen. Het immuunsysteem probeert infecties met ziekteverwekkers zo snel mogelijk op te lossen. Op moleculair niveau kijk je naar afwijkingen van het immuunsysteem, zoals bij allergie en auto-immuunziekten. Je besteedt ook aandacht aan hoe ziekteverwekkende organismen hun gastheer binnendringen en zich vermenigvuldigen.

Ten slotte kun je kijken naar de effecten van krachten op processen in de cel. Hoe reageren cellen op gewichtloosheid? En wat verandert er in een plant als hij vaak aangeraakt wordt?