Banen na de opleiding Biologie

De universiteit houdt regelmatig contact met haar afgestudeerden om een overzicht te kunnen houden van het werkveld. Het onderwijs kan hier op afgestemd worden waardoor opleiding en maatschappij zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Op deze pagina zullen we onze arbeidsmarktonderzoeken gebruiken om jou op de hoogte te stellen van de huidige carrièremogelijkheden voor biologen. Aangezien bijna alle studenten Biologie ook een master volgen na hun bachelor richt het grootste deel van deze pagina zich op beroepen na de masterfase. Onderaan worden nog een aantal voorbeelden gegeven van alumni die enkel hun bachelor Biologie hebben gedaan en daarna zijn gaan werken.

Soorten functies

Biologen zijn op veel verschillende terreinen inzetbaar. Vlak na het afstuderen, dus na een bachelor èn master, vindt bijna tweederde van de Wageningse biologen een functie binnen het onderzoek. Het aantal biologen dat werkzaam blijft binnen het onderzoek neemt in de 15 jaar na afstuderen af tot ongeveer 25%. Het aantal mensen dat een functie vindt binnen het bedrijfsleven neemt dan toe. Je kunt ook in het onderwijs gaan werken of als deskundige bij (buitenlandse) overheden of particuliere organisaties.

Functies afgestudeerde biologen (bron: KLV, 2011)
Functies afgestudeerde biologen (bron: KLV, 2011)

Veel voorkomende functies

  • Onderzoeker: je werkt binnen een universiteit, een onderzoeksinstelling of een onderzoeksafdeling van een bedrijf zoals het RIVM of het Nederlands Kanker Instituut.
  • Specialist of adviseur: Je geeft adviezen aan bijvoorbeeld gemeentes of bedrijven.
  • Beleid of beheer: je houdt je bezig met het beheer of het beleid van (natuur)gebieden, vaak werk je dan voor een gemeente of de overheid.

Interviews met afgestudeerden

Zo veel mensen, zo veel banen. Biologie is een erg breed vakgebied en biologen zijn dus op heel verschillende plekken inzetbaar. Dat kan zijn in de richting van je eigen unieke specialisatie, maar misschien ook wel op een andere biologische of niet-biologische functie.

Je academische vaardigheden komen daar goed bij van pas. Snel informatie verzamelen, overzicht creeëren van complexe processen en situaties en daadkrachtig te werk gaan. Heb je naast je studie ook nog veel georganiseerd of bestuurd? Dan beschik je waarschijnlijk ook nog over een goed netwerk en een extra dosis communicatievaardigheden. Hieronder vind je links naar korte verhalen van biologie afgestudeerden over het werk dat ze nu doen. Zo krijg je een idee van wat je zoal kunt doen na je studie.

Werken in het buitenland

Het internationale karakter van Wageningen blijft ook na de studie nog duidelijk zichtbaar. Anderhalf jaar na afstuderen heeft 10% van onze alumni een baan in het buitenland.

Banen na je BSc

De overgrote meerderheid van onze studenten gaat na de BSc Biologie en eventueel een tussenjaar de MSc Biologie of andere master doen. Voor banenkansen na alleen bachelor biologie is de groep te klein om daar betrouwbare cijfers te geven. Wel kunnen we een aantal voorbeelden geven van vaker voorkomende manieren:

  • Een eigen bedrijf beginnen (vaak al tijdens je studie), zie hieronder bijvoorbeeld het verhaal van Sander Onsman
  • 2e-graads docent Biologie worden (met de minor Educatie)
  • Via je eigen netwerk een baan vinden
  • Solliciteren met relevante werkervaring, zie hieronder bijvoorbeeld het verhaal van Anke Kohl