Master Biology

Bij de master Biology leer je complexe biologische systemen begrijpen: als bioloog onderzoek je enkele moleculen, maar ook planten, dieren of complete ecosystemen. De opleiding biologie aan Wageningen University & Research draait dan ook om het leggen van verbanden: van de interactie tussen moleculen tot het samenspel van ecologie en evolutie. Een enorme intellectuele uitdaging.

In de tweejarige opleiding biologie kun je zowel fundamenteel als toegepast biologisch onderzoek doen. Je kunt je bijvoorbeeld bezig houden met planten, dieren en hun natuurlijke vijanden, met de genetica en ontwikkelingsbiologie van planten, het aanpassingsvermogen van dieren, de ecologie van natuurlijke en agrarische ecosystemen of microbiële interacties en biologische omzettingen.

Master Biology

Over de opleiding Biology

De Engelstalige master Biology laat je profiteren van de kennis en kwaliteiten van maar liefst 30 biologische leerstoelgroepen van Wageningen University & Research. Je hebt enorm veel keuzemogelijkheden en kunt je specialiseren in vier richtingen binnen de biologie, van cel- en moleculaire biologie tot ecologische systemen (zie verder onder Specialisaties).

Programma op maat

De opleiding biologie telt twee jaar en je kunt je studieprogramma helemaal op maat maken. Naast verplichte vakken en vakken die horen bij de specialisatie van je keuze, kun je namelijk ook nog vakken van verwante opleidingen volgen. Daarnaast werk je ook aan je masterscriptie en doe je een stage. Rekening houdende met je verplichte vakken ben je vrij om je masterscriptie en stage in te plannen waar je wilt, dit is ook al mogelijk in het eerste jaar. Onze onderzoekers en docenten hebben wereldwijd contacten. Veel studenten kiezen er dan ook voor om dit onderzoek (deels) in het buitenland te doen. Zo maak je een goede start voor een internationale carrière.

Meer informatie over het studieprogramma (Engels)

Waarom de master Biology aan Wageningen?

  1. Veel keuzemogelijkheden, zowel in specialisaties als in keuzevakken.
  2. Goede voorbereiding op een internationale carrière.
  3. Je kunt zowel fundamenteel als toegepast onderzoek doen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Ga naar ervaringen van studenten Biology (Engels)

Specialisaties van Biology

Biologie is een heel breed vakgebied en in de master Biology kun je je dan ook op verschillende terreinen specialiseren. Ligt je belangstelling bijvoorbeeld bij dieren en hun gedrag, bij planten en hun aanpassingsmogelijkheden of bij gezondheid en ziekte? Wil je op celniveau onderzoek doen of liever kijken naar ecosystemen of biodiversiteit? Het kan allemaal met de vier specialisaties van de master biologie.

De specialisaties zijn (beschrijving in het Engels):

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de master Biology moet je voldoen aan een aantal toelatingseisen, zoals een relevant bachelordiploma met goede cijfers (ten minste een 7 gemiddeld). Een relevante bachelor is een BSc biologie van een Nederlandse universiteit of HBO Toegepaste Biologie. Met een andere universitaire bachelorgraad of een bachelordiploma van een hbo-opleiding, met vakken over de volle breedte van de biologie, word je mogelijk ook toegelaten. Een individuele pre-master kan dan verplicht zijn; die duurt gewoonlijk een half jaar tot één jaar. Niet alle afgestudeerden met een ‘groene’ opleiding zijn toelaatbaar. Uitgebreide informatie over alle toelatingseisen vind je op de Engelstalige website.

Lees de toelatingseisen voor de master Biology (Engels)

Werken na Biology

Veel biologie alumni gaan verder in het fundamentele of toegepaste onderzoek. Daarnaast hebben biologen carrièremogelijkheden in bijvoorbeeld advieswerk, voorlichting of onderwijs. In vergelijking met andere universiteiten vinden relatief veel afgestudeerden van Wageningen University & Research een baan in het buitenland. Op de Engelstalige website vertellen afgestudeerde biologen over hun werk.

Download hier jouw banenboekje Biologie

Ga naar werken na Biology (Engels)

Vergelijken met andere opleidingen

Je kunt ook biologie studeren aan de Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Universiteit Leiden. Elke universiteit heeft zijn eigen specialisaties. De master Biology van Wageningen University & Research onderscheidt zich door het enorme aanbod aan keuzevakken over de volle breedte van de biologie, doordat je vakken van verwante meer toegepaste opleidingen kunt volgen, zoals Aquaculture and Marine Resource Management, Forest and Nature Conservation, Animal Sciences, Plant Sciences of (Plant) Biotechnology. Daarnaast is het gangbaar om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen als voorbereiding op een succesvolle internationale carrière.

Meer over vergelijkbare opleidingen

Ga naar de Engelstalige website