dr.ir. TPM (Thijs) Fijen

dr.ir. TPM (Thijs) Fijen

Onderzoeker

Je zou me als een echte Wageninger kunnen zien: ik heb zowel mijn bachelor als mijn master (Bos- en Natuurbeheer) hier in Wageningen gedaan en ben in 2013 afgestudeerd. In mei 2015 ben ik vervolgens begonnen aan mijn PhD project over het relatieve belang van wilde bestuivers in agrarische systemen. Ik was in mijn studie breed geinteresseerd in alles wat met ecologie te maken had, met een voorkeur voor vogels, maar ook planten en insecten vond ik erg leuk. Aan bijen was ik echter nog nooit begonnen, maar de verscheidenheid aan levensvormen soorten trekken al snel je enthousiasme. In mijn huidige onderzoek zoek ik vooral naar treffende argumenten om beter voor onze biodiversiteit in agrarische landschappen te zorgen. Gewasbestuivers zijn een belangrijke reden om juist die bestuivers te beschermen, maar andere soorten zullen hier ongetwijfeld ook van profiteren. 

In mijn vrije tijd stop ik veel tijd in vogels kijken, maar ook het herkennen van soorten op basis van hun geluid. Ik ben dus ook zeer gepassioneerd over vogels en vogelonderzoek, wat ik zelf ook heb gedaan!

Foto: Thijs brengt een vlinder op naam tijdens het veldwerk in Italië op een vrije dag. Gemaakt door Bastiaen Boekelo

 

Sinds kort ben ik een crowdfunding project begonnen om te onderzoeken wat de bijdrage is van hommels voor het telen van lupine. De lokaal geteelde lupine kan dan soja vervangen in vleesvervangers en daardoor de ecologische voetafdruk significant verkleinen!