Draag bij aan onderzoek op gebied van vectorziekten met het Fonds de Vos voor Vector Borne Diseases

Het Fonds de Vos voor Vector Borne Diseases heeft tot doel om onderzoek in het domein van vectorziekten aan Wageningen University & Research (WUR) te bevorderen.

Impact van uw gift

Dankzij uw gift kan het fonds zich richten op de financiƫle ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs naar de (biologische) bestrijding van humane en dierlijke ziekten die door vectoren (diverse zoogdieren en insecten als muggen, tsetse vlieg, knutten of teken) worden overgedragen. Deze ondersteuning is van belang omdat er op dit domein nog niet voldoende kennis beschikbaar is.

Sinds 2015 zijn er vijf verschillende (onderdelen van) promotieonderzoek ondersteund. Zo is er bijvoorbeeld een verbeterde muggenval ontwikkeld die tussen 2 en 4 keer zoveel muggen vangt als het origineel. Een ander project heeft bijvoorbeeld gekeken naar het verbeteren van de bestrijding van Malaria door de lokale bevolking te betrekken bij bestrijdingsmaatregelen.

Oproep voor onderzoeksvoorstellen

De inzending van voorstellen voor de ronde van mei 2020 is gesloten. Bekendmaking zal plaatsvinden op 2 juni 2020.

De inhoud van de volgende call for proposals zal bekend gemaakt worden in juli 2021.

  Over Fonds de Vos

  Het Fonds de Vos ondersteunt onderzoek en onderwijs op het gebied van zogenaamde vector-borne diseases; ziektes die door bijvoorbeeld een insect (de vector) worden overgebracht van het ene dier op het andere, of naar de mens. Malaria, dat wordt overgebracht door muggen van het geslacht Anopheles, is de vector-borne disease die wereldwijd de meeste slachtoffers eist, vooral onder kinderen jonger dan 5 jaar. Elke 2 minuten sterft er een kind aan Malaria. Dichter bij huis is de ziekte van Lyme, overgebracht door teken, een toenemend probleem. Er zijn echter nog vele andere minder bekende ziektes die door vectoren worden overgebracht. Zoals bilharzia dat wordt overgedragen door waterslakjes en slaapziekte dat word overgebracht door de tsetse vlieg. Er wordt veel onderzoek gedaan naar bestrijding van de ziektes, maar veel minder naar de vectoren. In Wageningen is er veel expertise op het gebied van disease ecology en wordt vooral onderzoek gedaan naar de ecologie en bestrijding van de vectoren. Dit onderzoek kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen dat de ziektes worden overgedragen.

  Leden van het curatorium

  • Dhr. C.M. (Clemens) de Vos
  • Prof. dr. ir. M.C.M. (Mart) de Jong - Kwantitatieve Veterinaire Epidemiologie, WUR
  • Dr. C.J.M. (Sander) Koenraadt - Entomologie, WUR
  • Dr. W.F. (Fred) de Boer - Resource Ecology Group, WUR

  Fonds de Vos in de media