Onderzoek van het Allergie Consortium Wageningen

Het onderzoek van het Allergie Consortium Wageningen richt zich vooral op preventie van allergie. Daarmee sluit het allergieonderzoek nauw aan op de missie van Wageningen University & Research: 'To explore the potential of nature to improve the quality of life'. Kenmerk van de allergieproblematiek is de complexiteit en de enorme diversiteit aan wetenschappelijke disciplines die nodig zijn om tot echte oplossingen te komen varierend van celbiologen, genetici, sociologen, ICT-ers, communicatiedeskundigen en technologen. Het Allergie Consortium Wageningen brengt al deze experts bij elkaar en creeert daarmee nieuwe mogelijkheden om tot innovative oplossingen te komen. De lijst van betrokken organisatieonderdelen van Wageningen University & Research geeft een goede indruk van de diversiteit.

Het Allergie Consortium Wageningen richt zich op een groot aantal onderzoeksthema's waaronder:

  • Voedselallergenen (in melk, soja, pinda, noten)
  • Coeliakie (glutenovergevoeligheid)
  • Mechanismen en factoren voor de ontwikkeling van orale tolerantie
  • Allergenen in de woon-, werk- en leefomgeving
  • Leefstijlgerelateerde allergieën
  • Allergene kruisreactiviteit van stuifmeel en voedsel (fruit, groenten, specerijen)

Hieronder staat ter illustratie een (niet complete) lijst van onderzoeksprojecten die een link met allergie hebben en die binnen Wageningen University & Research zijn en/of worden uitgevoerd.

Voorbeelden van projecten