Smaaktest vis - feb 2010

Consumentenonderzoek vis

Op 11 en 12 februari 2010 proefden een zestigtal consumenten van diverse leeftijden een aantal potentiële vissoorten voor aquacultuur in Vlaanderen en Zeeland in het kader van het interreg IV programma voor de grensregio Vlaanderen - Nederland met als titel Aqua-Vlan (duurzame aquacultuur in de Grensregio Vlaanderen-Nederland).

Welke vissen werden geproefd?

Yellowtail kingfish:

(Seriola lalandi) geteeld door Wageningen Marine Research (Yerseke, Nederland)

1_yellowtail_kingfish_vis_1oke1_304.jpg

Tilapia:

(verzamelnaam voor vissen van de soorten Oreochromis, Sarotherodon en Tilapia; meer dan 90 % van de gekweekte Tilapia is Oreochromis niloticus) geteeld in combinatie met tomatenteelt in het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen en tilapia filets uit aquacultuur aangekocht in de viswinkel (3).

2_tilapia_vis_8aoke1_304.jpg

Snoekbaars:

(Stizostedion lucioperca of Sander lucioperca), voorheen ook wel zander genoemd, geteeld door een landbouwer in Eeklo onder begeleiding van het PIVAL (Beitem-Rumbeke).

Zoetwaterkabeljauw:

(Lota lota) aangeleverd door KAHO Sint-Lieven (Sint-Niklaas)   

3_smaak092_304.jpg

De omegabaars:

een voor België nieuwe vissoort, waar de KU Leuven wil mee experimenteren  

Smaakproef

De vissen voor de smaakproef werden bereid op een gestandaardiseerde manier door de filets te stomen in een lagedruk stoomoven tot gaar.

Consumenten proefden deze vis warm en blind (ze weten niet welke vis ze proeven). Ze beoordeelden de vis op uiterlijk (hoe lekker ziet de vis eruit VOOR proeven?), op geur (hoe lekker ruikt de vis?), op smaak en textuur (‘hoe lekker is de vis NA proeven?’, ‘is de smaak goed?’, ‘smaakt de vis zout?’, en ‘hoe stevig is het vlees?’). Daarna konden ze ook nog de plus- en minpunten van de geproefde vis opschrijven en werd hen gevraagd of ze deze vis zouden kopen op basis van de sensorische eigenschappen (uiterlijk, smaak, geur en mondgevoel). Als laatste dienden ze te zeggen welke van de 6 vissen ze de beste vonden.

Alles gebeurde volgens de goede sensorische praktijk in een smaaklokaal uitgerust volgens internationaal geldende normen (ISO).

De eerste resultaten van dit onderzoek worden verwacht begin maart 2010.

De vissen werden door de consumenten beoordeeld in 2 sessies van 3 vissen.
De vissen werden door de consumenten beoordeeld in 2 sessies van 3 vissen.
Tilapia
Tilapia
Tilapia (winkel)
Tilapia (winkel)
Snoekbaars
Snoekbaars
Omegabaars filet klaar voor het stomen
Omegabaars filet klaar voor het stomen
Yellowtail kingfish filet klaar voor het stomen
Yellowtail kingfish filet klaar voor het stomen
Zoetwaterkabeljauw
Zoetwaterkabeljauw