Master Tourism, Society and Environment

De Engelstalige master Tourism, Society and Environment richt zich op de relatie tussen toerisme en sociale, economische, geopolitieke, ecologische en technologische ontwikkelingen. Enerzijds bepalen deze ontwikkelingen een duurzame toekomst van toerisme en anderzijds heeft toerisme een grote invloed op deze ontwikkelingen. De tweejarige master is een van de weinige toerismeopleidingen die geen nadruk legt op management of marketing. Integendeel: de opleiding heeft een academische en interdisciplinaire benadering, waarbij je kritisch naar toerisme leert kijken. Zo kun je vanuit meerdere invalshoeken een rol spelen in de ontwikkeling van duurzaam toerisme.

Master Leisure, Tourism and Environment

Waarom deze opleiding?

  • Unieke, experimentele benadering van toerisme en omgeving
  • Een dynamische en internationale omgeving met studenten en docenten uit alle continenten
  • Kleinschalige master waarbij je veel persoonlijk contact hebt met de docenten

Bekijk het volledige programma op de Engelse pagina

Studieprogramma

Typerend voor het studieprogramma van de opleiding Tourism, Society and Environment is de experimentele benadering. Dit betekent dat er veel aandacht uitgaat naar de analyse en betekenis van keuzes op het gebied van toerisme. Een ander kenmerk is de internationale benadering. Die uit zich in het studieprogramma zelf, waarin ontwikkelingen op zowel Nederlands, Europees als globaal niveau worden bestudeerd. Bovendien zorgt de samenstelling van de groep docenten en studenten met hun vele nationaliteiten als vanzelf voor een internationale blik.

Je krijgt vakken over allerlei facetten van toerisme en vrije tijd, zoals sociale verandering, globalisering en duurzaam toerisme. Naast enkele verplichte vakken heb je ook vrijekeuzevakken. Dit betekent dat je jouw programma zelf naar wens samen kunt stellen. Je kunt daarbij ook voor een bepaalde minor kiezen. Over het algemeen volg je in het eerste jaar vakken en richt je je in het tweede jaar op het lopen van een stage en op het doen van eigen onderzoek en daarbij behorende thesis. De stage vindt gewoonlijk plaats buiten de universiteit. Het onderzoek doe je meestal onder supervisie van de Cultural Geography Group van Wageningen University & Research. In het overzicht van Studieprogramma kun je per studiejaar bekijken wat je te wachten staat. Of Vergelijk de opleiding met verwanten opleidingen.

Trajecten

Studenten kunnen kiezen uit een van de vier trajecten. Binnen zo'n traject ligt de focus op een specifiek onderzoeksdomein dat verbonden is met maatschappelijke vraagstukken.

    Specialisaties

    De master Tourism, Society and Environment heeft geen specialisaties, maar in de onderzoeksfase komen een aantal belangrijke thema’s aan bod waaruit je kunt kiezen voor je thesis. Die thema’s zijn:

    • De (historische) betekenis van toerisme
    • Toerisme en duurzame ontwikkeling
    • De consumptie van toerisme
    • De productie van toerisme
    • Internationale ontwikkelingen in toerisme
    • Regionale veranderingen en mogelijkheden voor toerisme

    Het staat studenten ook vrij om bredere relaties te maken met Wageningse thema’s, zoals:

    • Toerisme en klimaatverandering
    • Toerisme en voedselveiligheid
    • Toerisme en armoedebestrijding
    • Toerisme en natuurontwikkeling

    Toelating en inschrijving

    Direct toelaatbaar zijn afgestudeerden van de Wageningse bachelors Economie en Beleid, Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen, Gezondheid en Maatschappij, Toegepaste Communicatiewetenschappen, Internationale Ontwikkelingsstudies, Bos- en Natuurbeheer, Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning, en Tourism. Uitgebreide informatie over alle toelatingseisen en de inschrijfprocedure vind je op de pagina Toelating & inschrijving.

    Studenten vertellen

    Wil je weten hoe studenten de opleiding en het studeren in Wageningen ervaren? Lees wat onze studenten beweegt om deze opleiding te volgen en hun ervaringen op de pagina Studenten verhalen.

    Mijn reizen hebben me laten zien dat er verschillende dingen zijn in onze consumptiemaatschappij waarover ik graag meer wil weten en het beter te begrijpen
    Student Jonas - MSc Tourism, Society and Environment

    Na je studie

    Afgestudeerden van de master Tourism, Society and Environment vinden meestal werk als onderzoeker of als academisch professional in de ontwikkeling van beleid, het doen van onderzoek, of het geven van advies. Momenteel werkt circa 15 procent van de afgestudeerden aan een PhD-project of heeft een onderzoeksfunctie op een universiteit. Eenzelfde percentage heeft een functie als leraar of consultant. Een groter percentage heeft een seniorfunctie als beleidsmaker bij de overheid, of heeft een managementpositie. Een klein maar groeiend aantal afgestudeerden begint een eigen bedrijf. Opvallend is verder dat lang niet alle alumni in het toerisme terechtkomen. De helft vindt een baan in andere sectoren, onder meer op het gebied van planning, marketing, landbouw of natuurbeheer. Op de pagina Na de opleiding vertellen alumni over hun werk.