Master Tourism, Society and Environment

De Engelstalige master Tourism, Society and Environment richt zich op de relatie tussen toerisme en sociale, economische, geopolitieke, ecologische en technologische ontwikkelingen. Enerzijds bepalen deze ontwikkelingen een duurzame toekomst van toerisme en anderzijds heeft toerisme een grote invloed op deze ontwikkelingen. De tweejarige master is een van de weinige toerismeopleidingen die geen nadruk legt op management of marketing. Integendeel: de opleiding heeft een academische en interdisciplinaire benadering, waarbij je kritisch naar toerisme leert kijken. Zo kun je vanuit meerdere invalshoeken een rol spelen in de ontwikkeling van duurzaam toerisme.

Master Leisure, Tourism and Environment

Waarom deze studie?

 • Unieke, experimentele benadering van toerisme en omgeving
 • Een dynamische en internationale omgeving met studenten en docenten uit alle continenten
 • Kleinschalige master waarbij je veel persoonlijk contact hebt met de docenten

Ga naar de Engelstalige website

Opbouw van de master Tourism, Society and Environment

Typerend voor het studieprogramma van de opleiding Tourism, Society and Environment is de experimentele benadering. Dit betekent dat er veel aandacht uitgaat naar de analyse en betekenis van keuzes op het gebied van toerisme. Een ander kenmerk is de internationale benadering. Die uit zich in het studieprogramma zelf, waarin ontwikkelingen op zowel Nederlands, Europees als globaal niveau worden bestudeerd. Bovendien zorgt de samenstelling van de groep docenten en studenten met hun vele nationaliteiten als vanzelf voor een internationale blik.

Opbouw master

Je krijgt vakken over allerlei facetten van toerisme en vrije tijd, zoals sociale verandering, globalisering en duurzaam toerisme. Naast enkele verplichte vakken heb je ook vrijekeuzevakken. Dit betekent dat je jouw programma zelf naar wens samen kunt stellen. Je kunt daarbij ook voor een bepaalde minor kiezen. Over het algemeen volg je in het eerste jaar vakken en richt je je in het tweede jaar op het lopen van een stage en op het doen van eigen onderzoek en daarbij behorende thesis. De stage vindt gewoonlijk plaats buiten de universiteit. Het onderzoek doe je meestal onder supervisie van de Cultural Geography Group van Wageningen University & Research.

Ga naar meer informatie over de opleiding (Engels)

Vier trajecten

Studenten kunnen kiezen uit een van de vier trajecten. Binnen zo'n traject ligt de focus op een specifiek onderzoeksdomein dat verbonden is met maatschappelijke vraagstukken.

  Specialisaties van Tourism, Society and Environment

  De master Tourism, Society and Environment heeft geen specialisaties, maar in de onderzoeksfase komen een aantal belangrijke thema’s aan bod waaruit je kunt kiezen voor je thesis. Die thema’s zijn:

  • De (historische) betekenis van toerisme
  • Toerisme en duurzame ontwikkeling
  • De consumptie van toerisme
  • De productie van toerisme
  • Internationale ontwikkelingen in toerisme
  • Regionale veranderingen en mogelijkheden voor toerisme

  Het staat studenten ook vrij om bredere relaties te maken met Wageningse thema’s, zoals:

  • Toerisme en klimaatverandering
  • Toerisme en voedselveiligheid
  • Toerisme en armoedebestrijding
  • Toerisme en natuurontwikkeling

  Ga naar het studieprogramma (Engels)

  Toelating en inschrijving

  Om toegelaten te worden tot de master Tourism, Society and Environment moet je voldoen aan een aantal toelatingseisen, zoals een relevant BSc-diploma met een Grade Point Average (GPA=cijfergemiddelde) van tenminste 70 procent en een Engelse test. Relevante bachelors zijn die uit de sociale of ruimtelijke wetenschappen (BA of BSc), maar ook bacheloropleidingen aan verscheidene toerismehogescholen. Het is van belang dat je kennis hebt van onderzoeksmethoden, sociale wetenschappen en/of kennis over vrije tijd en toerisme.

  Studenten met een hbo-diploma kunnen zich eveneens aanmelden, maar het programma biedt geen pre-master. Mogelijk moet je een paar opfrisvakken volgen als vervanging van vrijekeuze vakken. Om er achter te komen of je direct toelaatbaar bent, dien je je online aan te melden, en ontvang je normaliter binnen twee weken bericht van onze toelatingscommissie.

  Direct toelaatbaar

  Direct toelaatbaar zijn afgestudeerden van de Wageningse bachelors Economie en Beleid, Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen, Gezondheid en Maatschappij, Toegepaste Communicatiewetenschappen, Internationale Ontwikkelingsstudies, Bos- en Natuurbeheer, Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning, en Tourism. Uitgebreide informatie over alle toelatingseisen en de inschrijfprocedure vind je op de Engelstalige website.

  Ga naar aanmelden en toelatingseisen (Engels)

  Studenten vertellen

  Wil je weten hoe studenten de opleiding en het studeren in Wageningen ervaren? Lees wat onze studenten beweegt om deze opleiding te volgen.

  Mijn reizen hebben me laten zien dat er verschillende dingen zijn in onze consumptiemaatschappij waarover ik graag meer wil weten en het beter te begrijpen
  Student Jonas - MSc Tourism, Society and Environment

  Ga naar ervaringen van studenten (Engels)

  Beroepen en toekomst

  Afgestudeerden van de master Tourism, Society and Environment vinden meestal werk als onderzoeker of als academisch professional in de ontwikkeling van beleid, het doen van onderzoek, of het geven van advies. Momenteel werkt circa 15 procent van de afgestudeerden aan een PhD-project of heeft een onderzoeksfunctie op een universiteit. Eenzelfde percentage heeft een functie als leraar of consultant. Een groter percentage heeft een seniorfunctie als beleidsmaker bij de overheid, of heeft een managementpositie. Een klein maar groeiend aantal afgestudeerden begint een eigen bedrijf. Opvallend is verder dat lang niet alle alumni in het toerisme terechtkomen. De helft vindt een baan in andere sectoren, onder meer op het gebied van planning, marketing, landbouw of natuurbeheer. Op de Engelstalige website van Tourism, Society and Environment vertellen alumni over hun werk.

  Ga naar werken na Tourism, Society and Environment (Engels)

  Vergelijkbare opleidingen

  Nederland telt een aantal vergelijkbare opleidingen. Bij de master Leisure Studies aan Tilburg University ligt de nadruk op relaties tussen vrije tijd, identiteit en commercie. De master Erfgoedstudies aan de Universiteit van Amsterdam kijkt vooral naar de bescherming en conservering van cultureel erfgoed. En de hbo-master Tourism Destination Management aan de NHTV in Breda focust vooral op economische ontwikkeling.

  Verwante opleidingen in Wageningen

  Raakvlakken met Tourism, Society and Environment hebben de Wageningse masters International Development Studies, Environmental Sciences en Landscape Architecture and Planning. Belangrijke verschillen met deze opleidingen zijn de sociaal-culturele en cultureel-geografische invalshoek van Tourism, Society and Environment en de specifieke aandacht voor de niche van toerisme.

  Meer over vergelijkbare opleidingen (Engels)