Foto: Een verzameling bijenmonster klaar voor analyse. (Bram Cornelissen, www.naturaincognita.com)

Werkgroepen diagnose en bijengezondheid

Er zijn veel factoren die de gezondheid van bijenvolken kunnen beïnvloeden, waaronder ziekten, voeding en het bijenhouden zelf. In tien provincies in Nederland zijn werkgroepen actief die bijenhouders lokaal bijstaan met raad en daad over de gezondheid van hun bijenvolken.

Deze werkgroepen kunnen u helpen een diagnose stellen als bijensterfte of broedsterfte optreedt, maar vaak doen ze nog net iets meer.

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden.

Hoe weet ik of een bijenvolk last heeft van een ziekte of iets anders?

Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen of een bijenvolk ergens last van heeft. Soms zijn er duidelijke symptomen te zien, maar soms ook niet. Tientallen dode bijen voor de kast hoeft nog niet verontrustend te zijn.

Als er in uw provincie een werkgroep actief is dan kunt u contact opnemen met de coördinator van de betreffende groep. Contactinformatie kunt u vinden onder het kopje 'Is er in mijn regio een werkgroep actief?' Het is niet in alle gevallen nodig om een bijenmonster op te sturen. Bepaal in overleg met de contactpersoon welke vervolgstappen u het beste kunt nemen.

Ik vermoed dat mijn bijen zijn doodgegaan door spuitschade. Wat moet ik doen?

Als er zeer plotseling een groot aantal bijen is doodgegaan of er treedt in korte tijd broedsterfte op, dan bestaat de mogelijkheid dat er spuitschade als gevolg van blootstelling aan bestrijdingsmiddelen heeft plaatsgevonden.

Als u spuitschade vermoedt, neem dan contact op met de NVWA via: NVWA.nl of bel: 0900-03 88 (lokaal tarief)

Is er in mijn regio een werkgroep actief?

U kunt in de onderstaande lijst contactgegevens vinden van de werkgroepen die momenteel verspreid over het land actief zijn.

Contactgegevens regionale werkgroepen
Team Noord (Drenthe, Groningen, Flevoland en Friesland) Dhr. J.E. Dees, T: 0592-272383 @: jedees@hetnet.nl & Dhr. S. Hofstra, T: +31 6 37 60 94 87 @: simonsbijen@gmail.com
Limburg Roel Paauwe, T: 06-52093830 @: roelpaauwe@gmail.com
Noord-Brabant Joke van Gils, T: 06 526 255 16 @: joke.vangils@home.nl
Regio Salland Bijengezondheid Salland
Zeeland Dhr. M. Sevenstern, T: 0114-850872 @: wantijpaal@zeelandnet.nl
Zuid-Holland Annet Kunneke, T: 0624262181 @: annetkunneke@gmail.com
Noord-Holland Renée van Diessen, T: 0223-660395 of 0657363422 @: rrdvandiessen@gmail.com
Veluwe Zuid Erwin Prins, 06-26768644 @: e.prins2023@gmail.com
Team Oost Erwin Lankheet (omgeving Twente), T: 06 13587762 @: erwin@lankheet.eu & Jan Luesink (omgeving Achterhoek), T:06 13954927, @: jan@dehoningraat.bio

In mijn regio is geen werkgroep actief. Waar kan ik terecht met mijn vragen?

U kunt in dit geval contact opnemen via bijen@wur.nl. In overleg wordt er bepaald wat u kunt doen en waar u een eventueel monster naartoe kunt sturen.

Hoe herken ik ziekten? Hoe neem ik een monster? Hoe meld ik een diagnose?

Instructievideo's

Diagnoseboom

In de diagnoseboom kunt u met behulp van uw eigen observaties een waarschijnlijkheidsdiagnose vaststellen

Disclaimer

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de uitkomst van de diagnoses. Bijen@wur kan gebruikmaken van ingestuurde materialen voor onderzoek. Persoonlijke gegevens van de bijenhouder worden hierbij anoniem gemaakt.