The value of systems thinking

MOOC

Sustainable Food Security: The value of systems thinking

In deze cursus leer je systeemdenken toe te passen om voedselproductiesystemen ecologisch duurzamer te maken. Deze gratis onlinecursus wordt aangeboden als MOOC en maakt deel uit van de XSeries ‘Food Security and Sustainability.

Organisator Wageningen University & Research
Datum

di 4 september 2018 tot za 10 augustus 2019

Duur Inschrijven is mogelijk vanaf 10 augustus 2018.
Setup Online
Prijs Gratis

Over de cursus

Om de complexiteit van duurzame voedselproductiesystemen te begrijpen en ermee te werken, moet je thuis zijn in verschillende vakgebieden en leren hoe je deze complexiteit op systeemniveau kunt benaderen. De deelnemers aan deze cursus over milieuwetenschappen leren de principes van een systeembenadering toe te passen op de voedselproductie, met de nadruk op ecologische duurzaamheid. We gaan productiesystemen analyseren aan beide uiteinden van het spectrum: hoogproductieve systemen met een relatief grote input van grondstoffen en veel milieu-emissies, en laagproductieve systemen met weinig gebruik van grondstoffen en afname van de bodemvruchtbaarheid. De interactie tussen akkerbouw en veeteelt staat centraal.

Het volgende komt aan bod in deze cursus:

  • Inleiding tot de complexiteit van voedselproductiesystemen
  • Inleiding tot systeemdenken
  • Analyse en vergelijking van de productiviteit van voedselproductiesystemen en de milieuproblematiek
  • De beoordeling van ecologische duurzaamheid aan de hand van indicatoren (met dit laatste onderwerp kunnen de cursisten onderwerpen uit vorige modules integreren)

Wat je gaat leren

  • Inzicht in de complexiteit en diversiteit van voedselproductiesystemen
  • Het toepassen van een systeembenadering in de context van voedselproductiesystemen
  • Inzicht in de beginselen van systeemanalyse en de toepassing daarvan in de context van voedselproductiesystemen
  • Inzicht in de methodes voor het evalueren van milieueffecten van voedselproductiesystemen in verschillende agro-ecologische en sociaaleconomische contexten en op verschillende niveaus (bijv. op het landbouwbedrijf, regionaal en wereldwijd).
  • Evalueren van de sterke en zwakke punten van verschillende voedselproductiesystemen in termen van ecologische duurzaamheid

XSeries ‘Food Security and Sustainability’

Deze cursus maakt deel uit van de XSeries ‘Food Security and Sustainability’, waarin je meer leert over hoe we de toenemende en steeds welvarender wordende wereldbevolking op een duurzame manier kunnen voeden.

Maak kennis met de docenten