Nieuwe antibiotica

Er is dringend behoefte aan nieuwe antibiotica. Wageningse onderzoekers zoeken inspiratie en stofjes bij diepzeesponzen, bodembacteriën en kiemplanten.

Wereldwijd speuren wetenschappers naar nieuwe stoffen om bacteriƫn onder de duim te houden. Door overdadig gebruik van antibiotica worden steeds meer ziekmakende bacteriƫn resistent tegen deze medicijnen. Gevolg is dat nu nog eenvoudig te genezen ziektes als long- of blaasontsteking levensbedreigend kunnen worden. Nieuwe antibiotica zijn dus meer dan welkom.

Antibacteriele en antivirale stoffen in sponzen

In mei 2016 publiceerden Anak Indraningrat en zijn begeleider Detmer Sipkema in Marine Drugs een overzichtsartikel over antibacteriele en antivirale stoffen die de afgelopen decennia al in sponzen zijn ontdekt. Zelf hopen ze daar een aantal nieuwe kandidaten aan toe te voegen. Momenteel werkt Sipkema met sponzen uit Curacao die worden verzameld tot pakweg 250 meter onder de zeespiegel, maar binnenkort gaat hij ook aan de slag met exemplaren van grotere diepte.

Samenwerking met Zweden

Het team van Sipkema bekijkt onder meer de antimicrobiele werking en zoekt uit welke genen betrokken zijn bij de aanmaak. Als er een geschikte antibioticumkandidaat wordt gevonden, draagt hij de stof over aan een onderzoeksgroep in Zweden die is gespecialiseerd in het ophelderen van de chemische structuur.

Meer weten?