Promotie

Naar een duurzaam Nederlands voedingspatroon - van onderzoek naar beleid

Promovendus RE (Reina) Vellinga MSc
Promotor prof.dr.ir. P (Pieter) van 't Veer
Copromotor dr.ir. EHM (Liesbeth) Temme
Externe copromotor Dr. Sander Biesbroek
Organisatie Wageningen University, Global Nutrition
Datum

wo 27 maart 2024 16:00 tot 17:30

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

De productie en consumptie van voedsel heeft een grote impact op het milieu en de volksgezondheid. Dit proefschrift gaat over hoe voedselkeuzes samenhangen met gezondheid, duurzaamheid en kosten van het voedsel. Het onderzoek gaat over de impact van gezonder eten op het milieu. Daarnaast is gekeken naar de financiële gevolgen van gezonder en duurzamer eten voor mensen met verschillende opleidingsniveaus. Een ander onderdeel gaat over de consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen en dranken. Er is onderzocht hoe deze producten zowel de gezondheid, het milieu als onze portemonnee beïnvloeden. Tot slot is er een experiment gedaan om te begrijpen hoe prijsveranderingen en kleine aanmoedigingen in de supermarkt van invloed kunnen zijn op het kopen van vleesproducten. Het proefschrift draagt bij aan wetenschappelijk bewijs dat effectief overheidsbeleid kan ondersteunen om gezondere en duurzamere eetpatronen te stimuleren.