Nieuws

“Kom mee naar buiten allemaal, dan zoeken wij……”

article_published_on_label
29 april 2024

Zo begint een oud liedje over de wielewaal. Jeroen Sluijsmans zag die in 2022 toen hij met een Zuid-Afrikaanse vogelkenner over de campus fietste. “Mijn dag kon niet meer stuk,” zei hij over de ervaring. Ook anderen hebben bijzondere waarnemingen gedaan, zoals de zeldzame oostelijke witsnuitlibel. Wil jij ook de natuur op de campus ontdekken? Doe dan mee aan de Biodiversity Challenge!

Biodiversiteit is belangrijk voor ons allemaal. Niet alleen is het mooi en fijn om veel verschillende soorten en habitats te zien, maar ook zijn we allemaal afhankelijk van het leven om ons heen voor ons voedsel, onze gezondheid en ons klimaat. Daarom organiseert het Wageningen Biodiversity Initiative (WBI) al voor de derde keer een Biodiversity Challenge: samen beleven we de natuur, tellen soorten en ervaren hoe belangrijk het is om de biodiversiteit te beschermen.

Excursies op Campus

Op 2 mei begint de Biodiversity Challenge van 2024, en hij duurt maar liefst twee maanden, tot en met 28 juni. Dat geeft iedereen ruim voldoende de kans om mee te gaan op allerlei excursies: bijvoorbeeld een wespenexcursie, een vogeltour of een ecologische wandeling over de campus. Al die excursies staan onder begeleiding van een student of medewerker als gids. Zo kun je van je eigen collega’s leren!

Bram de Vos, directeur van de Environmental Sciences Group, is alvast enthousiast: “Ik vind het een heel goed initiatief om de Biodiversity Challenge in de stad Wageningen, en ook op de WUR-campus te doen. Het gaat mij niet alleen om het ontdekken en tellen van soorten, maar om het besef over de waarde van natuur en biodiversiteit als basis van ons bestaan. Leuk om op een speelse manier te ontdekken wat ik niet weet.”

Soorten tellen

Ook tellen we weer soorten dit jaar. Na vorig jaar 1375 soorten te hebben geteld, willen we dat aantal dit jaar natuurlijk weer verbeteren. In 2023 telden we vooral veel planten, vogels en insecten; dit jaar hopen we ook waterbeestjes en bodemdieren toe te voegen voor een nog hogere score op waarneming.nl. Wie mee wil tellen is van harte welkom: download ObsIdentify en ga gewoon aan de slag! Alle waarnemingen tussen 2 mei en 28 juni op WUR-terrein, zowel op Campus als andere WUR-locaties, tellen automatisch mee voor het eindtotaal.

Samen in Europa en in Wageningen

WUR organiseert de Biodiversity Challenge niet alleen. Er doen 18 Europese Life Sciences-universiteiten mee, van Roemenië tot IJsland. Daarnaast organiseren we dit jaar samen met de gemeente Wageningen, Stadslab en KNNV activiteiten in de Wageningse binnenstad.

Zet in vast je agenda!

  • 22 mei: ‘WUR works for Wageningen!’, georganiseerd door WUR Student Challenges, waarbij we met kano’s afval uit de stadsgracht gaan vissen, bloembakken gaan timmeren en uitleg krijgen van een biodiversiteitsexpert. Meld je aan>
  • 25 mei: ‘Biodiversity Challenge: stadsnatuur onder je neus’, een publieksevenement vanuit de Grote Kerk, met een infomarkt, natuurexcursies in Wageningen, kinderactiviteiten, films en nog veel meer.
    Lees meer en meld je aan voor excursies>
  • 30 mei: Avondprogramma in de bblthk Wageningen: ‘WTF is Biodiversiteit!? - Ontdek de natuur onder je neus’. Nina Fatouros deelt indrukwekkende natuurfoto's en Liesje Mommer vertelt je alles over biodiversiteit. Lees meer>

Wat is er allemaal te zien? Drie keer bijzondere natuur op de campus!

steenuil_shutterstock_2315926541.jpg

Jeroen Sluijsmans, medewerker Kennisvalorisatie bij Wageningen Environmental Research

'Samen met PhD-kandidaat Andries fiets ik op zondagavond naar de campus om hem de route uit te leggen. Vlak daarvoor kwam hij vanuit Zuid-Afrika om in Nederland en in zijn thuisland vogelonderzoek te doen. Op mijn vertrouwde fietsroute waar ik dagelijks de seizoenen observeer, stopte hij halverwege bij een groepje elzen. “Kijk, daar zit een steenuil,” legde hij uit. Hoewel ObsIdentify mijn oog voor de natuur al had verbeterd, werd mij duidelijk dat die nog niet kon tippen aan die van deze getrainde vogelaar. Op weg naar Zodiac reden we eerst de natuurtuin van Lumen in, voor wat wilde eenden en orchideeën. Terwijl we de bocht om reden vloog onder luid gezang een geelzwarte vogel voor ons uit. Het zou toch niet... Verschillende collega’s hadden hem daar al wel gehoord, maar nooit gezien. Mijn ‘waaauw-gevoel’ werd bevestigd door het oog van de Zuid-Afrikaanse meester. Deze dag kon niet meer stuk.'

_MG_9335 Icarusblauwtje Man -k1.jpg

Sjoerdtje de Boer, coördinator KNNV Veldgroep Vlinders en Libellen

'Tijdens de Biodiversity Challenge in 2023 heeft de KNNV Veldgroep Vlinders en Libellen vijf maal met vier tot vijf deelnemers per keer meegedaan. Tot onze verrassing was er op de WUR-campus veel interessants te zien. Vooral de Dassenbosvijver aan de Vijfde polder bleek zeer in trek bij een groot aantal libellensoorten, en daarmee ook bij de Veldgroepdeelnemers. Bij mooi, warm weer konden we niet genoeg krijgen van het prachtige schouwspel van boven het water foeragerende en/of achter elkaar aan jagende libellen van vele verschillende soorten. En rustende dieren in de bermvegetatie waren perfect om rustig van dichtbij te bekijken en om te fotograferen. In totaal hebben we vijftien soorten libellen waargenomen, waaronder een exemplaar van de in Nederland zeldzame Oostelijke witsnuitlibel. Ook in de Lumentuin zagen we verschillende libellen, waaronder massaal aanwezige Blauwe breedscheenjuffers. Het aantal waargenomen vlinders was aan de lage kant, doordat de Bioblitzperiode grotendeels samenviel met de jaarlijkse vlinderdip in juni. Toch zagen we nog acht dagvlindersoorten en twee dagactieve nachtvlindersoorten. Hierbij waren naast een aantal erg algemene soorten (zoals Klein koolwitje en Bont zandoogje), ook ‘leuke’ soorten als Icarusblauwtje, Hooibeestje, en twee beschermde soorten: Bruin blauwtje (tevens Rode Lijstsoort) en Groot dikkopje.'

orchis_militaris_shutterstock_2309464801.jpg

Mikay Breet, onderwijs-/onderzoeksmedewerker bij Biosystematiek

'Op de Campus is een verbazingwekkend hoge diversiteit aan plantensoorten te vinden. Dit komt deels omdat er soorten zijn aangeplant en uitgezaaid, maar er zijn ook veel soorten hier op een natuurlijke wijze terecht gekomen. In mei en juni kunnen er veel bloeiende orchideeën worden waargenomen. Zo groeit er langs het vijvertje aan het begin van de Lumentuin in grote aantallen de prachtige moeraswespenorchis (Epipactis palustris). Verder op, over het kleine bruggetje, is handekenskruid (Dactylorhiza sp.) en het zeer zeldzame soldaatje (Orchis militaris) te vinden. Ook staat hier het sierlijke bevertjes (Briza media), mijn favoriete gras. Dit gras heeft zeer kleine hartvormige aartjes die loshangen in een wijde pluim. De plant dankt de naam aan het feit dat als je bevertjes ook maar heel zacht aanraakt, de aartjes beginnen te beven.

Langs de Orionvijver zijn nog meer bloeiende planten te bewonderen langs de waterkant, zoals rietorchis (Dactylorhiza praetermissa) en moerasrolklaver (Lotus pedunculatus). Twee jaar geleden is hier een bijenorchis gevonden. Deze orchidee heeft prachtige grote bloemen, die een beetje doen denken aan een bij. Dit is geen toeval, want op deze manier trekt de plant bijen aan die zo de bloemen bestuiven. De plant maakt geen nectar, maar fopt de bijen, die de bloem aanzien als een potentiële paringspartner.'