Nieuws

Subsidie Lodestar voor tijdige waarschuwing waterrampen

article_published_on_label
31 januari 2024

Merian Fund India van NWO heeft € 1,75 miljoen subsidie toegekend voor het onderzoeksinitiatief Lodestar (Low-cost Disaster & Emergency Services for Communities at Risk). Professor Anamika Barua leidt het project vanuit India en Jeroen Warner neemt de leiding vanuit Wageningen, samen met Sumit Vij. Warner is blij met de toekenning en vertelt wat ze ermee willen doen.

Bij het project werken de groep Sociologie van Ontwikkeling en Verandering (SDC) en Water Systems and Global Change Group (WSG) van de WUR samen met MetaMeta, het Indian Institute of Technology, Guwahati, en andere Indiase instellingen. “We willen een participatief waarschuwingssysteem opzetten voor watergerelateerde rampen in stedelijke gebieden”, vertelt Warner. “Denk aan overstromingen of langdurige droogte.”

Warner refereert aan het recente hoge water in Deventer, en eerder in Maastricht. “En in mei vorig jaar kampten we in Nederland met langdurige droogte. Overheden beginnen zich te realiseren dat ze daar rekening mee moeten houden, onder meer in bouwprojecten. Vanuit Nederland doen Dordrecht en Breda mee in het project. In India zijn grotere steden betrokken, zoals Bangalore en Guawahati, met grotere problemen.”

Interdisciplinaire samenwerking

Bijzonder aan het project dat de onderzoekers niet alleen technische, maar ook sociale technieken gebruiken. “Burgers hebben vaak veel kennis in huis en kunnen een droogte of overstroming zien aankomen. Via workshops met burgers, universiteiten en overheden willen we een beter early warning-systeem ontwikkelen. Het resultaat een speciale tool: een dashboard waarop bijvoorbeeld te zien dat het water eraan komt. Steden kunnen dan tijdig maatregelen nemen.”

De diverse partijen werken samen aan innovatieve oplossingen om gemeenschappen in risicogebieden beter te beschermen. “Het is bijzonder dat professor Barua en ik als sociale wetenschappers dit project leiden. Goede toolmakers van WSG helpen ons. Het is mooi om te zien dat het steeds beter lukt om interdisciplinair samen te werken. Het hoge interdisciplinaire karakter van ons project heeft zeker meegespeeld in de toekenning.”

Open source tool

De toekenning van het Merian Fund is een belangrijke stap in het bevorderen van veerkracht en het verminderen van de impact van rampen. “De ontwikkelde tool moet publieksvriendelijk zijn, zodat mensen er zelf mee verder kunnen. Het is open source en we willen het ter beschikking stellen aan de maatschappij. We hopen dat over drie jaar, aan het eind van het project, Indiase steden er zodanig veel voordeel in zien dat ze er zelf verder mee gaan. In Nederland is veel informatie al beschikbaar, onder meer via Deltares, maar we zijn nog niet zo goed in het betrekken van burgers bij een risico-inventarisatie, laat staan bij risicocommunicatie. Dordrecht en Breda lopen hierin voorop. Hopelijk zijn daarna meer steden en overheden geïnteresseerd in de tool.”