Nieuws

Veel online publiek bij Opening Academisch Jaar 2021

Gepubliceerd op
7 september 2021

Hoewel maandag de zaal maar deels gevuld kon zijn, trok de jaarlijkse ceremonie online ruim 2000 kijkers. Mensen lijken inmiddels gewend te raken aan hybride vormen van evenementen. De kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap was het centrale thema dit jaar.

Dat was ook terug te zien in het programma waar een onderwerp als CRISPR-Cas werd afgewisseld met sierlijke dans van het Nationale Ballet. Voor kunstenaar herman de vries is de natuur een grote inspiratiebron. Hij nam de kijker niet alleen mee naar zijn kunstwerken maar gaf ook ‘een soort rondleiding’ in zijn manier van denken en creëren.

Foto: Guy Ackermans
Foto: Guy Ackermans

Zoals gebruikelijk kwamen ook jonge onderzoekers aan het woord. De Arubaanse Wen Ying WU, Nikita Sajeev en Maximilian Kardung vertelden over hun onderzoek. Tijdens de ceremonie werd bekend gemaakt dat WUR gratis licenties gaat aanbieden van de door WUR gepatenteerde CRISPR-technologie. De licentie mag alleen gebruikt worden in plantenveredeling voor doelen zonder winstoogmerk. Doelstelling is om zo bij te dragen aan een gezondere, duurzamere, rechtvaardigere en robuustere mondiale voedselproductie.

Foto: Guy Ackermans
Foto: Guy Ackermans

Maak hier kennis met de hoofdrolspelers van de Opening Academisch Jaar of kijk de hele ceremonie nog eens terug.