Radio & TV

Richard Gosselink bij Doe Maar Duurzaam! over duurzaam asfalt

Nederlandse asfaltwegen worden nu nog gebonden met bitumen, gemaakt van fossiele grondstoffen. Richard Gosselink van Wageningen Food & Biobased Research vertelt bij Doe Maar Duurzaam! hoe een nieuw bindmiddel gemaakt van bio-grondstoffen het asfalt duurzamer gaat maken.

'Door bitumen te vervangen door lignine en andere bio-grondstoffen wordt een veel milieuvriendelijker alternatief gecreëerd,' zegt onderzoeker Gosselink. De stof lignine wordt gemaakt van reststromen uit bijvoorbeeld de papierindustrie. Ingrid Haaksman laat zien hoe in het lab onderzoek wordt gedaan naar nieuwe mengtechnieken en samenstellingen van de binder.

'Op dit moment zijn er vijfentwintig proefvakken in Nederland,' vertelt Gosselink. In die proefvakken is 50% lignine-binder verwerkt. Het doel is om binnen drie jaar een teststrook op te leveren met een 100% duurzame asfaltbinder, die geschikt is voor verdere opschaling.

Bekijk het fragment

Alfons Beldman bij Nieuwsuur over onteigening vanwege stikstof

Lees meer

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat het element niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan