Nieuws

Plus Ultra II opgeleverd

Gepubliceerd op
27 mei 2020

Het gebouw Plus Ultra II op Wageningen Campus is op 4 mei 2020 bouwkundig opgeleverd. Diezelfde dag heeft vastgoedeigenaar Kadans Science Partner het gebouw intern opgeleverd aan de eerste twee belangrijke huurders, namelijk Wageningen University & Research en OnePlanet Research Center.

“Normaal is de oplevering van zo’n gebouw een feestelijke aangelegenheid, maar vanwege de coronacrisis hebben we de formele oplevering beperkt tot de strikt noodzakelijke overdracht van papieren en sleutels. Hopelijk kunnen we van de officiële opening dit najaar wel een feestje maken”, aldus Rik Creemers, contactpersoon voor Plus Ultra II bij Kadans en nauw betrokken bij de bouw.

Toekomstige huurders

Creemers kan al een sneak preview geven van de toekomstige huurders van Plus Ultra II. Op de begane grond komt een ‘starters community’ met onder andere Starthub, Startlife en Studenten Challenges. Ook zijn straks Foodvalley en de WUR-afdeling Corporate Value Creaction (CvC) hier te vinden.  De eerste verdieping is voor de helft ingeruimd voor OnePlanet en op die verdieping komen ook technostarters; starters die de beginfase voorbij zijn en (bijna) break-even draaien. Op de tweede verdieping heeft de Japanse firma Kubota (innovatieve landbouwapparatuur) ruimte gehuurd.

Indeling nog flexibeler

Plus Ultra II is met 10.500 m2 vloeroppervlak, waarvan 2.500 m2 voor start-ups, en 300 parkeerplaatsen, ongeveer 1,5 keer zo groot als Plus Ultra I. Beide gebouwen zijn fysiek met elkaar verbonden door een loopbrug op de eerste verdieping, met daarin ook weer extra vergaderruimte en ontmoetingsplekken. Creemers: “Beide gebouwen zijn zo ontwikkeld dat gebruikers/organisaties onderling en maar ook gebruikers/organisaties en bezoekers elkaar makkelijk ontmoeten. Op die manier kan er kruisbestuiving, innovatie en connectie ontstaan. Dat is het concept in Plus Ultra I en dat hebben we in dit gebouw ook doorgevoerd. De elementen van I vind je terug in II, maar Plus Ultra II is nog flexibeler in te delen. Het grid van 3.6 m per unit is hetzelfde in beide gebouwen, maar door een andere situering van de kolommen en de gangen is Plus Ultra II ook geschikt voor huurders die grote open ruimtes nodig hebben.” Volgens Creemers hebben beide gebouwen een eigen identiteit, maar zijn er ook veel overeenkomsten: het centrale trappenhuis, de aanlandplekken met informele zitjes en de open en transparante indeling van het gebouw en de kantoren. De bewoners van Plus Ultra I geven aan dat ze in het gebouw makkelijk contacten leggen met anderen. Creemers: “Dat hoop je natuurlijk, maar het blijkt ook echt zo te werken.”

Het plafond van het nieuwe Plus Ultra II
Het plafond van het nieuwe Plus Ultra II

Duurzaam gebouw

Vanaf de ontwerpfase van Plus Ultra II heeft duurzaamheid een prominente rol gespeeld.  Dit heeft zelfs geresulteerd in het ontwerpcertificaat BREEAM-NL EXCELLENT voor duurzaamheid. (red: BREEAM is een manier van ontwerpen, realiseren en gebruiken van gebouwen, waarbinnen alle aspecten van een gebouw duurzaam benaderd worden). Creemers vertelt dat het gebouw is uitgerust met een duurzame verwarmings- en luchtbehandelingsinstallatie met o.a. warmtepompen en met een dak dat bestaat uit zonnepanelen. “De Ledverlichting in de ruimtes werken op aanwezigheidsdetectie, en we kunnen energiezuinig stoken, omdat alle ruimten een standaard basistemperatuur hebben, die je naar wens +/-3 graden kan regelen. Het gebruik van de liften wordt ontmoedigd door de centrale ligging van de trap. BREEAM gaat erg ver en neemt ook het gebruikersgemak en zelfs de flora en fauna rond een gebouw mee in de certificering. Daarbij moet je denken aan duurzame gewassen en nestkastjes. Als investeerder en vastgoedontwikkelaar streeft Kadans voor al haar gebouwen naar zo’n BREEAM-certificaat. Zo’n duurzaam gebouw past natuurlijk heel goed bij Wageningen Campus.”

Voorbeeld Plus Ultra I

Kadans Science Partner is niet alleen op Wageningen Campus actief maar op zo’n 13 vergelijkbare locaties; op een campus of nabij kennisinstellingen of kennisdragers. Ook in Aken (D), Glasgow en Cambridge (UK) zijn zij betrokken bij dergelijke projecten. Creemers: “Het type huurder is op elke locatie weer anders, zo zijn het in Wageningen veelal bedrijven in de Agri- en Foodsector, maar het idee van een open flexibel gebouw waarin interactie, samenwerking en innovatie mogelijk is, spreekt veel van onze klanten en gebruikers aan. Plus Ultra I op Wageningen Campus was de eerst in zijn soort. Dat is zo goed aangeslagen dat dit ontwerp ook het uitgangspunt is geworden voor soortgelijke bedrijfsverzamelgebouwen op andere locaties, zoals in Leiden en in Groningen.”