Nieuws

Betreed de toekomst van High Performance Computing met de upgrade van Anunna op Wageningen Campus

Published on
6 november 2023

Op 2 november 2023 is de vernieuwing en uitbreiding van het High -Performance Computing Cluster (HPC) Anunna van WUR officieel geopend op de Wageningen Campus. Deze uitbreiding van Anunna biedt nieuwe mogelijkheden voor dataopslag, grootschalige rekenopdrachten en artificial intelligence-analyses, dankzij een subsidie vanuit de Regiodeal Foodvalley. Deze investering via Shared Research Facilities heeft de opslagcapaciteit en grafische rekenkracht aanzienlijk verbeterd. Met de upgrade van Anunna worden talloze nieuwe mogelijkheden benut en treden we gezamenlijk de toekomst tegemoet.

Gedeeld gebruik

Deze geavanceerde faciliteit is beschikbaar voor gedeeld gebruik door onderzoekers van organisaties, van binnen en buiten Wageningen Campus, waardoor onderlinge data- en kennisuitwisseling mogelijk is. Alexander van Ittersum, Product Owner Compute & Platform Solutions en Research IT Solutions bij WUR, benoemt de voordelen van de upgrade: "Dankzij deze investering en het gedeelde gebruik van de HPC kunnen organisaties kostenefficiënter werken en kennis en data uitwisselen indien gewenst. Bovendien biedt het de mogelijkheid om grootschalig beeldmateriaal, zoals video's van drones, te verwerken."

De uitbreiding en het gedeelde gebruik van Anunna is van groot belang voor Wageningen University & Research (WUR), aangezien het diverse onderzoeks- en educatiedoeleinden van de universiteit ondersteunt met aanzienlijk meer mogelijkheden en capaciteit voor complexe data-analyses en machine learning, en daarnaast data- en kennisuitwisseling met andere organisaties mogelijk maakt.

Anne Boshove, onderzoeker bij Topigs Norsvin en gebruiker van Anunna, benadrukt het belang van het gedeelde gebruik: "Grote analyses voeren we slechts enkele keren per jaar uit. Als we een HPC-systeem zelf moeten aanschaffen, zou dat relatief kostbaar zijn en een verspilling van capaciteit betekenen.” Martijn Derks, eveneens onderzoeker bij Topigs Norsvin en docent bij Animal Breeding & Genomics bij WUR, voegt toe: "Voor complexe berekeningen met veel genetische variatie en de gewenste koppeling naar fenotypische eigenschappen is aanzienlijk geheugen vereist. De uitbreiding van de dataopslag van Anunna is voor ons daarom van groot belang.”

Kennis- en data-uitwisseling

Martijn Derks vervolgt: “Het delen van onze data met onderzoekspartners, zoals WUR, is cruciaal voor studentenprojecten en promovendi, zodat zij optimaal kunnen profiteren van deze bron van onderzoeksinformatie. En anderzijds kunnen wij als Topigs Norsvin met deze datasets onderzoek en analyses laten uitvoeren door WUR, waar we zelf geen tijd voor hebben. Deze onderlinge data- en kennisuitwisseling is voor ons zeer waardevol.”

Met de upgrade van het high-performance computercluster Anunna, zetten we een reuzenstap richting de toekomst van AI en de rekenkracht”, benadrukt Ioannis Athanasiadis, Professor Artificial Intelligence Data Science bij Wageningen University and Research. Hij vervolgt: “de beschikbaarheid van rekenkracht is uitermate belangrijk voor onze organisatie en speelt een cruciale rol in de vooruitgang van AI voor zowel onderzoek als educatie, en de impact die wij, als WUR, in de maatschappij willen maken.

Het is ook een essentiële infrastructuur voor het ontwikkelen en testen van AI-oplossingen in de WUR-domeinen, samen met onze partners, zoals bijvoorbeeld AgrifoodTEF, het Europese netwerk voor het testen en experimenteren met AI-oplossingen in de agrifoodsector waar WUR deel van uitmaakt”.

Milieuvriendelijk en kosteneffectief

Een opvallend kenmerk van Anunna is de waterkoeling, die tot 80% energie-efficiënter is dan luchtgekoelde systemen, wat zowel milieuvriendelijk als kosteneffectief is. Anunna maakt deel uit van het Europese supercomputernetwerk en heeft een regionale Tier-2 status. De supercomputer is gehuisvest in een van de twee datacenters van WUR.

Alexander van Ittersum: “In veel onderzoeksprojecten zien we dat de benodigde IT-infrastructuur voor AI een prominente rol inneemt. Met het vernieuwde Anunna en vooral ook de bijbehorende support die geleverd kan worden nemen we complexiteit weg bij onderzoekers. Zij kunnen zich primair richten op hun onderzoek, waarbij de (soms complexe) taak voor het goed neerzetten en onderhouden van de benodigde infrastructuur door IT wordt afgehandeld.”

Geïnteresseerd?

Meer weten over de mogelijkheden van Anunna ten aanzien van inhoudelijke toepassingen en trainingen voor onderzoekers en studenten, neem contact op met Alexander van Ittersum. Of kijk voor meer functionele informatie over Anunna in ons datasysteem voor gedeelde apparatuur. Voor meer informatie over Anunna en het gedeelde gebruik ervan, kunt u contact opnemen met Shared Research Facilities.