Nieuws

Cabaretier en WUR-alumnus Rob Urgert: Wageningen is de plek waar ik thuis hoor

article_published_on_label
6 september 2023

Tijdens de Wageningen Experience Day, 07 oktober op de campus, houdt cabaretier en presentator Rob Urgert een quiz over succes. Urgert volgde begin jaren negentig de studie Voeding van de mens aan de Landbouwuniversiteit Wageningen en promoveerde in 1997 op een proefschrift over de gezondheidseffecten van koffie. We vroegen de WUR-alumnus naar zijn studietijd.

Waarom koos je destijds voor Wageningen?

“Na mijn middelbareschooltijd kon ik niet echt een keuze maken. Ik schreef daarom tien studierichtingen op papiertjes en deed deze in een bus. Vervolgens haalde ik er telkens blind een studie uit. Die mocht het dan niet worden. Ik probeerde te voelen wat ik daarvan vond om tot een uiteindelijke keuze te komen. Uiteindelijk bleven er enkele over die allemaal in Wageningen waren. Een vriend van mij ging ook naar Wageningen, wat het besluit makkelijker maakte.”

Om welke studies ging het dan?

“Milieutechnologie leek me leuk, studies over voeding vond ik ook leuk. Ik overwoog bijvoorbeeld ook Nederlands, in Amsterdam, maar die viel af. Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze voor Wageningen. Vanaf het begin voelde ik: Wageningen is de plek waar ik thuis hoor. Mijn vrouw woonde er ook toen ik haar leerde kennen. We wonen er nu niet meer, maar Ik sluit niet uit dat we er ooit terugkeren.”

Wat vond je van je studie ‘Voeding van de mens’?

“Ik vond het geweldig. De studie en de stad pasten goed bij mij. Wageningen was misschien niet zo bruisend als Amsterdam, maar ik hoefde ook niet zozeer in the place to be te zijn. Ik was een beetje op mezelf. Volgens mij trekt Wageningen autonome mensen, ook toen al. En inhoudelijk loopt Wageningen University & Research voorop. Neem onderzoek naar milieuproblematiek, dat stond toen al hoog op de agenda.”

Je zegt dat je een beetje op jezelf was. Hoe ben je als cabaretier op de planken beland?

“Ik wilde dat destijds ook al, maar ik was wetenschapper. Ik dacht dat ik dat niet zou kunnen, dat je daar andere karaktereigenschappen voor nodig had. De dingen die ik schreef vond ik wel leuk en dacht ‘dan moet ik het ook kunnen vertellen’, maar ik heb echt moeten leren optreden. “

Heeft je studietijd in Wageningen invloed op je werk als cabaretier en presentator?

“Mijn eerste comedyshows waren heel persoonlijk. Daar was ik niet echt tevreden mee. Het voelde onprettig. Ik heb toen met Bastiaan Geleijnse van de strip Fokke en Sukke de ‘Spoedcursus Humor’ gemaakt, een wetenschappelijke les over humor. Dat was de vorm die mij paste. Er moet altijd een wetenschappelijke kant zijn. Ik ben een wetenschapper.”

Tijdens de Wageningen Experience Day presenteer je een quiz. Speelt wetenschap daar ook een rol bij?

“Ik wil niet te veel verklappen, maar het is inderdaad een quiz over factoren die volgens de wetenschap bijdragen aan je succes. Ik besteed veel tijd aan de wetenschappelijke onderbouwing. Het moet wel een beetje kloppen, dat is toch mijn beroepseer.”

Wageningen Experience Day voor alumni en medewerkers

Ben je alumnus of een medewerker van WUR? Kom dan ook naar de Wageningen Experience Day en doe mee aan de quiz van Rob Urgert:
Aanmelden voor de Wageningen Experience Day kan op deze pagina en hier vind je ook het volledige programma.

wed_save-the-date_intranet-835x282px.png