Nieuws

De behoefte aan water-verantwoorde voedselsystemen wint aan kracht

article_published_on_label
1 september 2023

Namens Wageningen University&Research was Petra Hellegers vorige week aanwezig op de Wereld Water Week in Stockholm. Ze bracht daar het commitment van WUR naar voren om een hoofdstuk te schrijven over waterverantwoorde voedselsystemen voor de UN Water Action Agenda, ontwikkeld tijdens de UN Water Conference afgelopen maart in New York. “Hoewel de landbouw de grootste verbruiker van zoet water is, heeft slechts 12% van alle vrijwillige toezeggingen voor de agenda betrekking op de landbouw.”

In Stockholm ging Petra Hellegers in op de onderlinge samenhang tussen water, klimaatverandering en voedselzekerheid. Het goede nieuws is dat deze kloof steeds meer wordt erkend: Water krijgt speciale aandacht op de COP28-klimaatconferentie later dit jaar. Tijdens deze COP zal er een ‘Voedsel, Landbouw en Water’-dag zijn. Bovendien zal water in de thematische programmering worden geïntegreerd. COP28 heeft tot doel water als klimaatprobleem nieuwe aandacht te geven door middel van drie belangrijke aandachtsgebieden: 1) Het beschermen en herstellen van zoetwaterecosystemen 2) Het versnellen van de stedelijke waterveerkracht en 3) Het bouwen van waterveerkrachtige voedselsystemen.

Dit laatste focusgebied zal samen met Brazilië worden georganiseerd. Verder is er de allereerste UNFCCC-ministeriële dialoog op hoog niveau over waterveerkrachtige voedselsystemen waarbij het belang van geïntegreerde water- en voedselsystemen wordt benadrukt. Er zal ook een tweejarig werkprogramma voor geïntegreerd beheer van water en voedsel worden opgestart.

De doelstellingen van de door WUR geïnitieerde Global Working Group on Water and Food werden gepresenteerd tijdens de sessie in Stockholm “The UN 2023 Water Conference: From voluntary commitments to impact”. De werkgroep heeft tot doel om water en voedsel nauwer met elkaar te verbinden en om een kennisagenda te formuleren. De werkgroep komt in september in Wageningen bijeen om te bespreken hoe alle actoren in de voedselsystemen verantwoordelijk kunnen worden gemaakt voor watergerelateerde acties en hoe ervoor kan worden gezorgd dat deze actoren hun verantwoordelijkheid nemen.