Nieuws

Koninklijke onderscheiding voor Louise O. Fresco

article_published_on_label
1 juni 2022

Aan professor Louise O. Fresco is woensdag 1 juni 2022 een koninklijke onderscheiding uitgereikt door minister Robbert Dijkgraaf (Ministerie Onderwijs Cultuur en Wetenschap). Fresco rondde 1 juni 2022 haar rol als voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University & Research af. Zij ontving de onderscheiding tijdens haar afscheid in Wageningen.

De koninklijke onderscheiding 'Commandeur in de orde van de Nederlandse leeuw' is aan Louise O. Fresco toegekend, als erkenning voor haar onnavolgbare inzet voor de samenleving. Als voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University & Research (WUR) was Louise O. Fresco eindverantwoordelijk voor Wageningen University en voor stichting Wageningen Research. Onder haar leiding is de maatschappelijke positie van WUR versterkt en de zichtbaarheid in het maatschappelijk debat vergroot.

Hierbij zette Fresco in op de kracht van WUR: de bundeling van gespecialiseerde onderzoeksinstituten en de universiteit. Deze hechte samenwerking in verschillende natuur-, technologische en maatschappijwetenschappelijke disciplines zorgt dat wetenschappelijke doorbraken snel naar de praktijk en het onderwijs worden vertaald. ‘De Wageningen Aanpak: Finding Answers Together’ is daarbij onontbeerlijk, waarbij samenwerking met andere partijen zoals onder andere overheid, bedrijfsleven en ngo’s. Zij stond aan de wieg van de dialogenprogrammering binnen Wageningen. Door steeds de noodzaak van het voeren van een dialoog tussen wetenschap en de samenleving.

Louise O. Fresco krijgt de koninklijke onderscheiding Commandeur in de orde van de Nederlandse leeuw
Louise O. Fresco krijgt de koninklijke onderscheiding Commandeur in de orde van de Nederlandse leeuw

Een veelzijdige bestuursvoorzitter

In de rol van bestuursvoorzitter heeft Louise Fresco meerdere andere taken op zich genomen. Ze was actief betroken bij de opzet van de 4TU Federatie, was zij voorzitter hiervan (2020-2022) en heeft ze actief bijdragen aan het realiseren van voldoende en goed opgeleide ingenieurs en technologisch ontwerpers, internationaal toonaangevend en maatschappelijk relevant onderzoek en bevordering van samenwerking tussen onderzoeksinstellingen, bedrijven en publieke organisaties. Ook was zij vice-voorzitter wetenschappelijke begeleidingscommissie ter voorbereiding van de Food Systems Summit (UNFSS) (2020-2021);

Landbouw- en voedseldeskundige Louise O. Fresco was eerder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, met als aandachtsgebied de basis voor duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief. Daarvoor was zij Assistant Director-General van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Ze is en was lid van vele commissies en besturen, bij zowel nationale als internationale organisaties, waaronder Het Nationale Opera & Ballet Fonds en het Nationale Holocaust museum. Tevens was zij kroonlid en lid van het dagelijks bestuur van de Socio-Economic Council (SER).