Nieuws

Nieuwe Research Awards: Wie wordt de Supervisor of the Year?

article_published_on_label
28 februari 2024

Op vrijdag 8 maart viert WUR haar verjaardag en deelt prijzen uit: de Research Awards. Voor het eerst zet WUR ook teamprestaties, studies met en voor de maatschappij en de beste begeleider in het zonnetje.

Sinds 1959 reikt WUR de Research Award uit aan een onderzoeker jonger dan 40 jaar. De prijs gaat naar het beste wetenschappelijke artikel van het afgelopen jaar. Dit jaar is voor het eerst een andere opzet gekozen. ‘We willen de awards verbreden, door ook andere prestaties te erkennen en te belonen met een prijs,’ legt Janneke van Seters, coördinator Wageningen Graduate Schools, uit. ‘De beste wetenschappelijke publicatie krijgt nog steeds een award, maar het is niet meer de enige categorie.’ Ook voor ‘Team effort of the year’, ‘Transdisciplinary research of the year’ en ‘Supervisor of the year’ reikt WUR dit jaar een Research Award uit.

Goede begeleiders

‘Door alleen een publicatie te belonen, blijft vaak buiten beschouwing wat onderzoekers nog meer doen’, weet Van Seters. Bijvoorbeeld voor begeleiders van promovendi en postdocs vond ze dat er iets miste. Om dat uit te leggen, gebruikt ze graag de metafoor van de wortel en de stok. ‘We hebben wél verplichte cursussen voor begeleiders, dat is de stok, maar nog niet genoeg waardering voor wie het heel goed doet. Een prijs werkt dus als een wortel.’

Wat maakt een onderzoeker dan een goede begeleider? In de oproep om een begeleider te nomineren staan criteria als mentorschap, leiderschap en inclusiviteit. Het is aan de promovendi en postdocs zelf om hun begeleider langs deze maatstaf te leggen. Als groep of individu kunnen zij de begeleider vervolgens nomineren.

Erkennen en waarderen

De nieuwe Research Awards passen in het landelijke programma Erkennen en waarderen. Het idee achter dit programma is om meer recht te doen aan alle aspecten van het werk van onderzoekers. Van Seters: ‘Bij de uitvoering van het programma kijkt WUR ook welke aspecten nog niet beloond worden. We reiken bijvoorbeeld al jaarlijks een award uit voor impact en een award voor de beste docent. Voor uitzonderlijke teamprestaties, transdisciplinair onderzoek en begeleiders bestond zoiets nog niet. Daarom zetten we deze onderzoekers nu ook in het zonnetje.’

Stemmen voor de Research Awards Uit de aanmeldingen selecteerden deskundige jury’s in totaal 14 nominaties. Zij mogen op de ochtend van de Dies Natalis hun nominatie pitchen. Alle medewerkers en studenten zijn welkom om hun stem uit te brengen op de kandidaten die zij het beste vinden. Eind van de middag krijgen de winnaar hun prijs uitgereikt.

De prijzen worden ter beschikking gesteld door het Universiteitsfonds Wageningen (UFW) en Wageningen Graduate Schools. Net in als andere jaren krijgen de winnaars een replica van het beeld 'De Wageningse Boom' en een geldbedrag van €2.500.

Beluister de pitches en kom stemmen op vrijdag 8 maart om 11 uur in Omnia.