Nieuws

Vidi-beurs voor drie wetenschappers van WUR

article_published_on_label
30 juni 2023

Drie wetenschappers van Wageningen University & Research krijgen een Vidi-financiering van maximaal 800.000 euro. Hiermee kunnen de onderzoekers de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep verder uitbouwen.

De wetenschappers doen onderzoek naar verschillende onderwerpen. Zo kijkt Fedor Miloserdov naar manieren waarop moderne chemie kan verduurzamen. Daarvoor hebben chemici methoden nodig die efficiënter, economisch rendabeler en milieuvriendelijker zijn in het maken van verbindingen met hoge moleculaire complexiteit.

Cellen zijn als autofabrieken

Wetenschapper Daan Swarts hoopt de oorsprong en evolutie te ontdekken van het moleculaire proces RNA-interferentie (RNAi).Dit mechanisme reguleert genetische eigenschappen in de cellen van planten, insecten, dieren en mensen. Cellen zijn een goed geoliede machine die je kunt vergelijken met een autofabriek. Daar maken machines continu losse onderdelen produceert en vervoeren die, via lopende banden, naar de werkplaats. Toch zijn niet alle onderdelen altijd nodig, zoals een dak bij een cabrio. Een controleur verwijdert voor de montage het dak van de lopende band. Iets vergelijkbaars gebeurt bij RNAi: het zorgt ervoor dat sommige genetische eigenschappen die in het DNA vastliggen, niet of minder ingebouwd worden in de cel. Het breekt de boodschapper (RNA) af en voorkomt zo dat de cel een specifieke instructies uitvoert.

Verweer tegen bladluizen

Karen Kloth gaat zich richten op hoe planten zich zo snel tegen bladluizen kunnen verweren. Bladluizen zijn prikkend-zuigende insecten die een groot probleem zijn in de paprikateelt. In dit onderzoek wordt de activiteit van plantgenen op celniveau bekeken zodra een bladluis in een plant prikt. In een wilde soortgenoot van paprika kunnen onderzoekers hiermee ontrafelen hoe de natuurlijke afweer tegen bladluizen werkt en welke genen in paprikaplanten ingekruist kunnen worden om ze resistenter te maken. Ook kijken de wetenschappers hoe microbiële toevoegingen aan de wortels deze genen sneller activeren. Daarmee kunnen sterkere paprikaplanten en effectieve teeltmethoden ontwikkeld worden als alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen.

Feiten en cijfers

De Vidi wordt jaarlijks door NWO toegekend.Deze editie zijn er 551 aanvragen ingediend, 304 (55 procent) door mannen, 244 (44 procent) door vrouwenen 3 gender neutraal. In totaal zijn er dit jaar 97 Vidi-beurzen toegekend; 54 aan mannelijke kandidaten en 43 aan vrouwelijke kandidaten. De honoreringspercentages voor de Vidi-ronde 2022 (toegekend in 2023) zijn hiermee respectievelijk 18 en 18 procent.