Nieuws

WUR op Lowlands: radicale voedselscenario's en ongemakkelijke keuzes

article_published_on_label
18 augustus 2023

Tijdens Lowlands Science houdt WUR-onderzoeker Sigrid Wertheim-Heck dit weekend het experiment Free Lunch Free dat festivalgangers na laat denken over de rol van voedselconsumptie in onze samenleving. Bij een quiz krijgen deelnemers een aantal ‘ongemakkelijke’ keuzes voorgeschoteld.

Festival Lowlands heeft ook dit jaar weer een wetenschapshoek met onderzoeken waar bezoekers aan deel kunnen nemen. Zo kunnen ze hun aantrekkingskracht op muggen testen of hun ‘grote boodschap’ op een gouden Trump-toilet achterlaten voor onderzoek naar voeding en darmflora.

In samenwerking met de Nationale Wetenschapsagenda houdt consumptiesocioloog Wertheim-Heck iedere dag meerdere Free Lunch Free-sessies, twee keer per uur tussen 12:00-20:00, over de inrichting van onze voedselsamenleving. Het gaat om een audiovisuele vertoning van radicale ‘Wat als...?’-scenario's met een quiz op basis van dilemma's. Ieder dilemma betreft een ‘ongemakkelijke’ keuze.

Wat als we bijvoorbeeld geen 'normaal' voedsel meer hoeven te eten en alle noodzakelijke voedingsstoffen uit een pil of tube kunnen halen? Of wat als duurzaam en gezond voedsel gratis toegankelijk zou zijn? Wertheim-Heck: “In het kader van duurzaamheid hebben we verbeelding nodig, het inbeelden van scenario’s die we wellicht niet geheel voor mogelijk houden, maar die wel helpen om in nieuwe mogelijkheden te denken: richting een (radicaal) nieuw normaal.”

Het experiment maakt onderdeel uit van het project Transitie naar een Duurzaam Voedselsysteem en specifiek het onderdeel Toekomstscenario’s vanuit een consumptieperspectief. Wertheim-Heck is ook in de VPRO Tegenlicht Talkshow aanwezig, op zaterdag de 19e om 14:20 in de Echo-tent op Lowlands.