dr. FJB (Fränzel) van Duijnhoven

dr. FJB (Fränzel) van Duijnhoven

Universitair HoofdDocent Voeding, genen en kanker

Fränzel van Duijnhoven heeft haar MSc-titel in biomedische wetenschappen behaald aan de Universiteit van Utrecht in 2001 en haar MSc-titel in genetische epidemiologie aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in 2004.

Tijdens haar promotieproject aan de Universiteit van Utrecht, heeft ze postmenopauzale hormoonsuppletie therapie in combinatie met genetische varianten in relatie tot mammografische densiteit, een tussentijds eindpunt in borstcarcinogenese, onderzocht. Ze heeft haar Dr-titel in kankerepidemiologie behaald aan de Universiteit van Utrecht in 2006.

Van 2007 t/m 2010 heeft ze als postdoc gewerkt bij het RIVM in Bilthoven, waar ze voornamelijk betrokken was bij de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) studie. In deze internationale EPIC studie heeft ze voeding, leefstijl en genetische factoren in relatie tot the risico op dikkedarmkanker en alvleesklierkanker onderzocht.

Op dit moment werkt ze als Universitair HoofdDocent bij de Afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research. Haar onderzoek is gericht op de rol van voedings- en leefstijlfactoren in de ontwikkeling en het verloop van zowel sporadische als erfelijke dikkedarmkanker (i.e. Lynch syndroom).Haar onderzoek is vooral gericht op het onderzoeken van onderliggende mechanismen door associaties van leefstijlfactoren in specifieke (genetische) subgroepen te onderzoeken en door gen-leefstijl interacties in een epidemiologische setting te evalueren. Dit doet ze door verschillende data science technieken toe te passen. Ze werkt samen met verschillende onderzoekers en cohort consortia over de hele wereld en heeft meer dan 100 artikelen gepubliceerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften.