ir. JE (Jan-Eelco) Jansma

ir. JE (Jan-Eelco) Jansma

Onderzoeker Feeding the City

 

Landbouw verbinden aan maatschappelijke thema’s is de rode draad in mijn professionele leven. Het slaan van bruggen tussen mensen en organisaties, tussen schijnbare tegenpolen als landbouw en stad. Uiteindelijk zijn het de mensen die vorm geven aan de maatschappelijk verandering. Ontwerp, onderzoek, organisatie en overheid zijn dienstbaar hieraan. Mensen maken de stad zoals verwoord is in de 7 Almere Principles van Almere.

Toen ik begin jaren 2000 begon met het verbinden van stad en landbouw was dat nieuw. Toch had ik het gevoel dat beide elkaar moesten vinden op weg naar een duurzame toekomst. Samen met mijn collega’s en pioniers in de stadslandbouw heb ik partijen bijeen gebracht, de discussie geopend en gezocht naar gezamenlijke doelen. Agromere, later door vertaald naar Almere Oosterwold was een van onze eerste mijlpalen. Na Almere volgden er meer in andere Nederlandse steden en ook internationaal. Het stedennetwerk stadslandbouw (2010-2016) was een van de volgende mijlpalen.

De afgelopen jaren heeft stadslandbouw in Nederland een fundament gekregen. Het werkveld is in de jaren gegroeid van pionieren naar verdiepen en verbreden. Momenteel onderzoek ik samen met collega’s maatschappelijke, economische en milieutechnische facetten van Feeding the city. Verbonden aan AMS institute werk ik aan het samenstellen van en inhoud geven aan het onderzoeksprogramma van Almere Flevo Campus. Bovendien heb ik de ambitie om mijn observaties en ervaringen samen te brengen in een promotie traject dat gaat over het ontstaan van een nieuw stedelijk voedsellandschap in Oosterwold (Almere). Het promotie onderzoek doe ik sinds 2017 in deeltijd bij Aeres Hogeschool Almere.