dr.ir. M (Monica) Mars

dr.ir. M (Monica) Mars

Associate Professor

Onderzoeksinteresse
In mijn onderzoek en onderwijs richt ik me op gezondere en duurzame voedingspatronen, die tevens smakelijk zijn. Voedingspatronen die we goed kunnen volhouden. In een samenleving waarin veel mensen te zwaar zijn en ook duurzamere voeding essentieel is, is een verschuiving van ons voedingspatroon van groot belang.

Ik richt me specifiek op het beter begrijpen van de relatie tussen voedseleigenschappen, eetgedrag, orale en maagfysiologie, en voedselinname en voedingspatronen. Eigenschappen zoals de smaak, textuur en vorm van voedsel, bepalen de hoeveelheid voedsel die mensen eten. Maar wat zijn de achterliggende biologische mechanismes? En als je deze eigenschappen verandert, zijn deze effecten er op langere termijn dan nog steeds? 

Mijn onderzoek bestaat uit de volgende 3 onderzoekslijnen:

  1. Beter begrijpen van de fysiologische mechanismes in relatie tot verzadiging en voedselinname (korte termijn experimenten)
  2. Effecten van veranderingen in eetgedrag en voedsel op langere termijn uitkomsten, zoals voedselinname en lichaamsgewicht (voedingstrials)
  3. Onderzoeken van relaties tussen voedseleigenschappen (anders dan nutrienten) en voedseiname en gewichtsstatus (observationele en cross-sectionele gegevens)

Binnen deze onderzoekslijnen maak ik gebruik van nieuwe technieken zoals, bio-sensoren, digitale tools (apps) en nieuwe onderzoeksbenaderingen zoals burgerwetenschap en big data.