prof.dr. R (Rens) Vliegenthart

prof.dr. R (Rens) Vliegenthart

Hoogleraar/Leerstoelhouder

Rens Vliegenthart is sinds juli 2022 hoogleraar en leerstoelhouder Strategische Communicatie aan de WUR. Hiervoor was hij hoogleraar Media en Samenleving bij de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR), Universiteit van Amsterdam en tussen 2018 en 2022 tevens wetenschappelijk directeur van ASCoR. Rens behaalde zijn doctoraat in sociale wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam in 2007 (cum laude) en was onderzoeker aan de University of California, Irvine en Syddansk Universitet.

Zijn onderzoek richt zich op media-inhoud en effecten, zowel op burgers en publieke opinie, als op politici en politieke besluitvorming. Rens is gespecialiseerd in (computergestuurde) inhoudsanalyse en tijdreeksanalyse. Zijn onderzoek is gepubliceerd in diverse tijdschriften in de communicatiewetenschap, politicologie en sociologie, en hij verwierf diverse grote onderzoeksbeurzen van de NWO (VENI, VIDI, NWA). Op dit moment werkt hij onder andere in een landenvergelijkend onderzoek naar weerstand tegen kennis. Daarnaast is hij betrokken bij diverse infrastructuurprojecten, waaronder de ODISSEI Media Content Analysis Lab, het H2020 OPTED project over analyse van politieke teksten en als landenvertegenwoordiger in het MEDem (Monitoring Electoral Democracies) initiatief.

Rens is ook redacteur van het populair-wetenschappelijke blog StukRoodVlees. Daarnaast is hij lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van NWO-Sociale en Geesteswetenschappen en van de Communicatieraad van het Centraal Bureau voor de Statiek (CBS).