Project

Maatwerk in textuur en smaak resulteert in een slikgel die bitterheid maskeert

Een slikgel in twee smaken (koffie en anijs) die de bitterheid van medicijnen maskeert/vermindert. Daardoor wordt het slikken van pillen eenvoudiger. Dat is het concrete resultaat in dit onderzoeksproject van Wageningen Food & Biobased Research.

Farmaceutisch actieve stoffen hebben vaak een bittere smaak. Als pillen in het geheel worden doorgeslikt, valt deze bittere smaak niet of nauwelijks op. Soms hebben patiënten, vaak oudere patiënten of kinderen, echter moeite met het innemen van pillen.

Smakelijke gel

Bij sommige soorten orale medicatie kan het vermalen of verpulveren van de tabletten tot poeder een oplossing bieden. Dit poeder kan dan door voedingsmiddelen, zoals appelmoes of yoghurt, worden gemengd. Helaas krijgt het voedsel daardoor wel vaak een bittere smaak, die veel patiënten tegenstaat. Bovendien kan er een ongewenste interactie tussen het voedsel en de medische bestanddelen optreden. Daarom is het wenselijk om een smakelijke gel te ontwikkelen. Een gel die het innemen van pillen en poeders in hun geheel vereenvoudigt, die geen mogelijk wisselwerking heeft met de medische bestanddelen en die de bittere smaak vermindert of maskeert.

Productontwikkeling

De productontwikkeling bij Wageningen Food & Biobased Research bestreek meerdere fases: literatuuronderzoek, ontwikkeling van verschillende texturen door variaties en combinaties van verdikkingsmiddelen, ontwikkeling van tal van smaakvarianten door variatie van ingrediënten, selectie van de meest veelbelovende textuur- en smaakcombinaties, sensorische testen door 26 senioren die bekend zijn met het innemen van medicijnen. De resultaten van de consumententest werden statistisch beoordeeld. De twee smaken 'anijs' en 'koffie' werden gekozen om verder te optimaliseren.

Resultaat

  • Een gel die het slikken van tabletten en poeders vereenvoudigt door de medicijnen snel door de keel te laten glijden;
  • Geschikt voor diabetici en patiënten met veelvoorkomende voedselallergieën;
  • Transparante en stabiele gel met een lange houdbaarheid;
  • Maskeert de bittere smaak van medicijnen;
  • Smaak en textuur geselecteerd door consumentenpanel bestaande uit senioren;
  • Twee smaken: anijs en koffie;
  • IMS Medical heeft in juni 2018 met succes de 'Severo Slikgel', een slikgel die de bittere smaak van medicijnen maskeert, op de markt gebracht.