Project

TOBBI-studie

In de TOBBI-studie onderzoeken we wat de invloed van synbiotica is op het herstel van het darmmicrobioom na een antibioticumkuur. Een synbiotica is een mix van nuttige bacteriën (probiotica) gecombineerd met vezels die de nuttige bacteriën in de darm stimuleren om te groeien (prebiotica).

Wat onderzoeken wij?

In de TOBBI-studie wordt gekeken of kinderen ondersteund kunnen worden bij het herstel van de goede bacteriën in de darm (het darmmicobioom) na een antibioticumkuur.

Antibioticum zorgt ervoor dat slechte bacteriën worden gedood, waardoor uw kind sneller herstelt. Helaas worden er ook goede bacteriën gedood door het gebruik van antibioticum. Dit kan zorgen voor een verstoring van het darmmicrobioom. Het darmmicrobioom is de naam voor alle biljoenen bacteriën en andere micro-organismen die in de darm leven. Ze helpen ons met het verteren van voedsel. De bacteriën in de darm kunnen bijvoorbeeld onverteerd voedsel omzetten in energie en andere nuttige stoffen zoals vitamines. Ze spelen ook een rol bij het immuunsysteem. Het darmmicrobioom heeft dus een belangrijke functie voor de gezondheid.Meedoen aan dit onderzoek?

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar kinderen die een antibioticakuur krijgen (kuurgroep) en kinderen die in de afgelopen 6 maanden geen antibiotica hebben gekregen (gezonde controlegroep).

Kuurgroep

Voor de kuurgroep zijn wij op zoek naar kinderen die:

  • 1 of 2 jaar oud zijn, die een antibioticumkuur (amoxicilline of amoxicilline / clavulaanzuur) hebben gekregen;
  • Verder gezond zijn;
  • Dagelijks gewone koemelk drinken;
  • Geen borstvoeding meer krijgen;
  • Niet allergisch of intolerant zijn voor bestanddelen uit melk en opvolgmelk;
  • Niet deelnemen aan ander wetenschappelijk onderzoek.

Bekijk het schematisch overzicht voor de kuurgroep

Gezonde controlegroep

Om het darmmicrobioom van de kinderen in de interventiegroep te vergelijken met het darmmicrobioom van gezonde kinderen, zijn we ook op zoek naar ouders van gezonde 1- en 2-jarige kinderen, die 1 ontlastingsmonster van hun kind willen verzamelen en afstaan. Wilt u ons daarbij helpen?

Voor de gezonde controlegroep zijn we op zoek naar kinderen die:

  • 1 of 2 jaar oud zijn;
  • Gezond zijn;
  • Geen antibiotica hebben gehad in de laatste 6 maanden voor het onderzoek;
  • Niet deelnemen aan ander wetenschappelijk onderzoek.

Voorafgaand aan de studie wordt gekeken of uw kind in aanmerking komt voor
deelname. Wilt u meer weten over deze studie, of wilt u meedoen, dan horen we graag van u!

Contact

U kunt contact opnemen met de onderzoekers via tobbi@wur.nl, telefonisch via 06-285 174 24 of vul onderstaand contactformulier in. De onderzoekers nemen dan contact met u op over de studie.

Contactformulier TOBBI studie

Met het delen van deze gegevens is nog niets besloten, alleen dat wij, onderzoekers van de Wageningen Universiteit & Research, contact met u op mogen nemen. Hierna kunt u beslissen om deel te nemen aan de studie. De gegevens mogen alleen gebruikt worden voor de TOBBI studie.