MOOC

Becoming an Agent of Sustainable Change

Wil jij jouw eigen leven en omgeving duurzamer maken? Maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wil je echt iets betekenen voor de wereld om je heen en duurzame verandering tot stand brengen? In deze MOOC doe je de vaardigheden en kennis op die je daarvoor nodig hebt. Zo kun jij het voortouw nemen om de wereld om je heen duurzamer te maken, samen met medecursisten/veranderaars van over de hele wereld!

Organisator Wageningen University & Research
Registratie periode

vr 17 april 2020 tot di 2 februari 2021

di 6 oktober 2020 tot di 1 juni 2021

Datum

di 6 oktober 2020 tot di 30 maart 2021

di 2 februari 2021 tot di 27 juli 2021

Duur 7 weeks, 2-4 hours per week
Locatie Online
Prijs Gratis
Certificaat Lesstof gratis, voeg een geverifieerd certificaat toe voor €43

Over de cursus

Duurzaamheid is tegenwoordig een hot topic, maar lang niet iedereen bedoelt er hetzelfde mee. Het valt niet mee om het eens te worden over de definitie van duurzaamheid. Maar willen we prangende wereldwijde problemen kunnen oplossen, dan zullen we allereerst moeten begrijpen waar het bij duurzaamheid in essentie om draait. In deze gratis online cursus leer je niet alleen hoe het complexe begrip duurzaamheid in elkaar zit, maar je gaat je opgedane kennis ook gelijk toepassen in de praktijk door duurzame veranderingen tot stand te brengen in je eigen leven en leefomgeving.

De ‘duurzaamheidswetenschap’ is een relatief nieuw vakgebied. Het houdt zich bezig met onmisbare vaardigheden om duurzaamheidsproblemen te analyseren en op te lossen. In deze MOOC maak je daar op een praktische en interactieve manier kennis mee. Je maakt opdrachten, verdiept je in inspirerende praktijkcases van duurzame veranderaars en denkt na over je eigen leven en hoe je bij kunt dragen aan een betere wereld. Verder ga je het gesprek aan met je medecursisten. Zo scherp je je vaardigheden aan, specifiek voor jouw situatie.

Je gaat deze nieuwe vaardigheden direct toepassen om een daadwerkelijk probleem in jouw omgeving aan te pakken. Zo kun je gelijk beginnen met het maken van duurzame veranderingen. Daarbij werk je aan een persoonlijk project naar keuze. Dat mag elk probleem op het gebied van duurzaamheid zijn, groot of klein, waar jij wat aan wilt doen. Zo zou je bijvoorbeeld buurtbewoners kunnen activeren door een groep op te zetten die elke week bijeenkomt om op te ruimen of om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je duurzame veranderingen tot stand brengen en hier een voortrekkersrol in nemen? En zo bijdragen aan het oplossen van de ingewikkelde problemen die spelen in de wereld van tegenwoordig? Het begint bij jou! Ga vanaf vandaag dingen anders doen. Meld je aan!

Wat je gaat leren

  • Wat duurzaamheid nu eigenlijk is
  • Hoe het begrip duurzaamheid wordt gebruikt door verschillende partijen in de samenleving
  • Hoe je duurzame veranderingen in de praktijk tot stand kunt brengen
  • Hoe je met je nieuwe vaardigheden een duurzaamheidsuitdaging uit jouw eigen omgeving aanpakt

Syllabus

Module 1: Duurzaamheid onder de loep

Eerst maak je kennis met het begrip duurzaamheid en hoe dit begrip binnen de samenleving wordt gebruikt. In deze MOOC leer je ook over duurzame vaardigheden. Dat worden jouw handvatten om in te zetten in de praktijk.

Module 2: Inzicht in ingewikkelde systemen

Je gaat een definitie geven van problemen op het gebied van duurzaamheid, en de directe en indirecte oorzaken en gevolgen ervan op een rijtje zetten. Dit doe je op verschillende niveaus, van de politiek tot aan je eigen buurt. Zo wordt duidelijk hoe ingewikkeld deze problemen eigenlijk zijn. Vervolgens komt aan bod hoe je zulke ingewikkelde problemen kunt aanpakken met behulp van systeemdenken.

Module 3: Nadenken over de toekomst

Nu ga je vooruitkijken. Hoe zie jij de toekomst voor je? Er komen verschillende handvatten aan bod: forecasting, backcasting en scenario-ontwikkeling. Aan de hand daarvan leer je hoe je die toekomst tot werkelijkheid kunt maken.

Module 4: Samen duurzame verandering tot stand brengen

In deze module ga je zien je hoe verschillende wereldbeelden kunnen samenkomen door communicatie. Zo kunnen we, ondanks onze verschillende opvattingen, samen duurzaamheidsproblemen oplossen.

Module 3: Nadenken over de toekomst

Nu ga je vooruitkijken. Hoe zie jij de toekomst voor je? Er komen verschillende handvatten aan bod: forecasting, backcasting en scenario-ontwikkeling. Aan de hand daarvan leer je hoe je die toekomst tot werkelijkheid kunt maken.

Module 6: Je plan laten werken

Het moment is daar: je gaat een actieplan maken voor jouw eigen project. Je bekijkt welke beperkende factoren er zijn bij de uitvoering, en hoe haalbaar het oplossen van jouw probleem is.

Module 7: Tot slot: het voortouw nemen bij duurzame verandering

In deze module kijk je naar je nieuwe vaardigheden en leer je hoe je daarmee duurzame verandering tot stand kunt brengen. Je kijkt ook terug op hoe je dit alles in de praktijk hebt gebracht in jouw eigen project.

Maak kennis met de docent