Nieuws

Circular Economy: An Interdisciplinary Approach

Maak deel uit van de transitie naar een circulaire economie. Leer hoe je met een disciplinaire aanpak factoren als economie, leveringsketen, maatschappij, techniek, management en milieu combineert.

Organisator Wageningen University & Research
Registratie periode

vr 13 maart 2020 tot di 1 december 2020

vr 10 juli 2020 tot di 6 april 2021

Datum

di 4 augustus 2020 tot di 19 januari 2021

di 1 december 2020 tot di 25 mei 2021

Duur 6 weken 16–24 uur per week
Locatie Online
Certificaat Lesstof gratis, voeg een geverifieerd certificaat toe voor €125

Over de cursus

De transitie naar een circulaire economie is een van de grootste uitdagingen op de weg naar een duurzamere samenleving. Deze overgang vraagt om een circulaire denkwijze en een interdisciplinaire aanpak waarbij overwegingen op het gebied van maatschappij, techniek, management en milieu worden gecombineerd. Het is nu de gewoonte om van 'cradle-to-grave' te ontwerpen; een lineair model van productie, naar consumptie, naar afval. Het zou echter veel beter zijn om producten 'cradle-to-cradle' te ontwerpen waarbij een gesloten loop wordt gecreëerd waarbij deze producten geen afval, maar opnieuw waardevolle hulpbronnen worden. En als we dan toch circulair beginnen te denken, waarom proberen we dan niet naast leveringsketens ook complete systemen te hervormen? Dat doen we immers ook met duurzaamheid. We gaan telkens uit van de status quo, terwijl het 'cradle-to-cradle'-principe ons aanzet om 'out of the box' te denken. Cradle-to-cradle is onlosmakelijk verbonden met overvloed. Dit circulaire ontwerp gaat ervan uit dat mensen, net als mieren en bomen, in overvloed aanwezig zijn en een grote impact hebben op hun omgeving. De challenge is om deze impact positief te maken.

Systeembenadering van circulaire economie

In deze MOOC benaderen we de circulaire economie op een systematische manier, waarbij we rekening houden met de zienswijzen van de uiteenlopende stakeholders, hun incentivestructuren en hun impact op circulaire alternatieven.

De circulaire oplossingen worden aan de hand van zowel toegepaste als opkomende technologieën beoordeeld. Het signaleren en evalueren van mogelijke circulaire alternatieven op basis van kwantitatieve technieken is van cruciaal belang om tot duurzame oplossingen te komen. Daarom gaat deze online open cursus ook in op het gebruik van Life Cycle Assessment en Agent Based Modelling bij het beoordelen van de sociaal-technische en haalbare uitdagingen en de voordelen van alternatieve oplossingen voor het milieu.

Wat je gaat leren

  • Wat houdt het concept circulaire economie in?
  • Waarin verschilt een circulaire economie van het huidige lineaire systeem?
  • Hoe kun je vanuit een systematische denkwijze complexe circulaire systemen analyseren en ontwikkelen?
  • Hoe beoordeel je het gebruik van Life Cycle Assessment, Complexity aspects en Agent Based Modelling en hoe pas je het toe?
  • Hoe formuleer je verbeteringen voor een transitie naar een circulair ontwerp?

MicroMasters programma's

Deze MOOC maakt deel uit van twee online MicroMaster programma's: Economics and Policies for a Circular Bio-Economy en Business and Operations for a Circular Bio-Economy. Deze MicroMasters bestaan uit een serie van drie cursussen en een afrondend capstone-project waarin je leert kansen te benutten en deze volop in te zetten bij de transitie van een fossiele economie naar een biobased economie. Bekijk de andere cursussen in de MicroMasters programma's:

Economics and Policies for a Circular Bio-Economy

Business and Operations for a Circular Bio-Economy

Ontmoet de docenten