Nieuws

TO2-federatie brengt eerste impactrapportage uit

article_published_on_label
20 december 2019

De samenwerkende Toegepast Onderzoek Organisaties, verenigd in de TO2-federatie, hebben de eerste editie uitgebracht van de zogeheten impactrapportage. Het rapport is verwerkt in het magazine TO2MORROW. Daarin laten de organisaties aan de hand van voorbeelden zien hoe innovatieve oplossingen bijdragen aan een duurzame, schone, gezonde en veilige toekomst voor Nederland. De TO2-federatie bestaat uit Deltares, MARIN, NLR, TNO en Wageningen University & Research.

In het magazine gaat het bijvoorbeeld over het aansturen van poldergemalen met overtollige duurzame energie, het stormbestendig maken van drijvende zonnecentrales, het ontwikkelen van 100% plantaardige vleesvervangers die wel de structuur van vlees hebben, tot het ontwikkelen van een drone die zelfstandig reparaties kan uitvoeren aan windmolens op zee en over het betrappen van criminelen op het dark web.

Belangrijke rol

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, zegt in het voorwoord: ‘Maatschappelijke uitdagingen zijn niet zomaar opgelost. Zij vragen om een brede aanpak vanuit overheid, kennis- en onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Binnen Nederland spelen TO2-instellingen, waarvoor ik de systeemverantwoordelijke ben, een belangrijke rol doordat zij al die partijen samenbrengen rond gemeenschappelijke behoeften.’

Een belangrijk deel van het onderzoek wordt gefinancierd door de overheid. De betrokken TO2-instellingen laten in dit magazine zien welke resultaten hiermee zijn behaald. Het is de bedoeling jaarlijks een editie uit te brengen.