Alumniverhaal

“Je leert op de universiteit conceptueel denken, los van de richting die je kiest. Dàt neem je mee”

Pieter studeerde af in twee richtingen, namelijk ‘internationale ontwikkelingssamenwerking’ en ‘milieu accounting en zorg’.

Ik was net afgestudeerd en had het idee een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de agrarische sector in Bolivia

Na mijn afstuderen werd ik al vrij snel uitgenodigd door Preduza (Wageningen), een stichting die werk en onderzoek verricht op het gebied van veredeling van zaden en de ontwikkeling van gewassen. Ik kreeg de opdracht om een business plan te schrijven voor een project in Bolivia, waarbij lokale boeren, met Nederlandse zaden, tomaten in primitieve broeikassen gingen telen. Dit was een groot project waarbij kennis vanuit Nederland werd toegepast op de agrarische sector in de Andes. Als econoom was ik betrokken in dit project. Ik was net afgestudeerd en had het idee een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van deze sector in Bolivia. Het project bleek moeizamer te gaan dan verwacht. De samenwerking verliep moeizaam en de cultuurverschillen waren groot. Uiteindelijk werd na een half jaar de stekker eruit getrokken door het ministerie van Economische Zaken. Tijdens mijn werkzaamheden ben in aanraking gekomen met GIS (Geographic Information Systems). Deze software fungeerde hier als handig hulpmiddel en ben me hier meer in gaan verdiepen. Zodoende besloot ik, bij terugkomst in Nederland, een cursus GIS te gaan doen en zo ben ik het GIS wereldje ingerold.

Na een paar jaar bij ESRI (de software leverancier) te hebben gewerkt, heb ik vervolgens samen met een collega zelf een bedrijf in de GIS/GEO-ICT opgestart. Als GIS specialisten leveren we diensten aan bedrijven en overheden; waaronder Schiphol, ministerie van EZ, provincies, Staatsbosbeheer, en Rijkswaterstaat. Ons werk bestaat uit het ondersteunen bij de opzet en het onderhoud van GIS systemen, door middel van de inzet van specialisten met de benodigde kennis en vaardigheden. In de komende jaren wil ik graag gaan uitbreiden en als de economie aantrekt, denk ik dat dat zeker realistisch is.

Bij sommige opdrachten komen wel aspecten voor, welke ik in mijn studietijd ben tegen gekomen, maar ik heb niet veel aan de vakken en kennis gehad. Het gaat meer om de denkwijze. Je leert op de universiteit conceptueel denken, los van de richting die je kiest. Dat neem je mee. Ook heb ik door mijn studie het project in Bolivia gedaan, wat een ervaring was die ik nooit had willen missen! Maar het onderzoek in gaan, zou niets voor mij zijn