Klantverhaal

Kaasketen slim inrichten leidt tot minimale voedselverspilling

Royal A-ware hield samen met Wageningen Food & Biobased Research de omvang en oorzaak van voedselverspilling in zijn kaasketen tegen het licht. “We houden de impact van onze activiteiten op aarde graag zo klein mogelijk en richten onze processen daarom zo efficiënt mogelijk in”, zegt Corine Kroft, Manager CSR and Corporate Communication bij het familiebedrijf.

Corine Kroft, Royal A-ware
Wageningse experts kunnen goed schakelen tussen wetenschap en praktijk. Dat heeft ons enorm geholpen in het proces. We blijven voedselverspilling in ons bedrijf periodiek meten. Volgend jaar willen we het net zo goed doen, liefst nog een stukje beter.
Corine Kroft, Royal A-ware

Kwaliteit gaat bij ons bedrijf verder dan lekkere kaas. Een efficiënt ingerichte kaasketen en zo min mogelijk verspillen zijn net zo belangrijk. Het zijn dingen die vragen om continue aandacht.

Handige toolbox

Vanuit die gedachte hebben we deelgenomen aan het project CARVE (zie kader). We hebben hierin, samen met andere bedrijven, nieuwe instrumenten en beslismodellen voor het voorkomen en verminderen van voedselverspilling getest. Dat heeft een toolbox opgeleverd waarmee bedrijven binnen hun eigen organisatie en in de productieketen aan de slag kunnen.
Met die toolbox hebben we afgelopen jaar, onder begeleiding van Wageningse onderzoekers, de reststromen die ontstaan bij de productie van onze kaas in kaart gebracht. We hebben per schakel gekeken naar welke reststromen we een andere bestemming kunnen geven. Zo blijven bij het snijden in plakken de ‘kapjes’ van de kaas over; die blijken prima te verwerken tot geraspte kaas.

Wetenschap en praktijk

Het was best een uitdaging alle reststromen in kaart te brengen. Een kaas wordt de ene keer in stukken gesneden, de andere keer in plakken, afhankelijk van de wensen van de klant. Gelukkig konden de onderzoekers goed schakelen tussen wetenschap en praktijk. Ze dachten ook met ons mee, bijvoorbeeld over hoe we data over de uitval van kaas of snijverlies boven tafel konden krijgen.
We hadden altijd het gevoel dat er in de kaasketen weinig voedsel verspild wordt. Dankzij Wageningen Food & Biobased Research kunnen we dit nu met cijfers onderbouwen. Bovendien hebben we inzicht gekregen in de punten waarop we onszelf nog verder kunnen verbeteren.
Bij Royal A-ware zijn we nog lang niet klaar met het onderwerp. We blijven voedselverspilling jaarlijks meten, als onderdeel van de MVO-prestatieladder waarmee we werken. We willen het elk jaar minstens zo goed doen als het jaar ervoor, liefst nog een stukje beter.”