Testimonial

Maria Angelica Christy Aka, ontvanger Anne van den Ban beurs

Maria kan door een bijdrage van het Anne van den Ban Fonds haar uiteindelijke doel achterna: minister worden en een ministerie of post in Indonesië te creëren voor (gender)gelijkwaardigheid en sociale rechtvaardigheid.

Maria Angelica Christy Aka, MSc International Development
Dankzij mijn studiebeurs leer ik in Wageningen heel veel over het maken van goed beleid en het bekijken van verschillende perspectieven. Dat is erg handige kennis die ik straks mee naar huis neem.
Maria Angelica Christy Aka, MSc International Development

“Op Wageningen University & Research kan ik doen wat ik echt wil en het realiteit maken. Ik kom uit Indonesië en ik ben erg geïnteresseerd in politiek. Ik heb een bachelor Political Science gedaan in mijn thuisland, en al gewerkt als onderzoeksassistent en marktonderzoeker bij NGO-projecten. Tijdens mijn bachelor heb ik geprotesteerd voor een wet tegen seksueel geweld – ik ben erg gepassioneerd en vechtlustig wat betreft mensenrechten en gelijkwaardigheid, vooral op het gebied van gender. En wat ik zie bij de Indonesische overheid, bevalt me niet. Daarom wilde ik een master gaan doen, om aan het werk te gaan in de politiek.”

“Ik ben zo dankbaar dat ik door de mensen van het Anne van den Ban Fonds eindelijk werd opgemerkt. Ik koos meteen voor de master International Development op WUR, met als hoofdrichting politiek. Waarom? Vaak worden politici niet verantwoordelijk gehouden voor wat ze daadwerkelijk doen. In Indonesië ben ik bezig gegaan met het maken van een stemwijzer-applicatie, Kawula 17, vergelijkbaar met de Nederlandse stemwijzer. Hierdoor kunnen de Indonesische burgers meer te weten komen over het daadwerkelijke programma van politici, en wat belangrijke onderwerpen zijn. Want ik heb het idee dat het vaak te veel gaat over het charisma van de leider. Door een stemwijzer krijgen ze meer kennis over de inhoud en is er zichtbaarder wat een politicus doet en laat.”

“Ik leer op deze master heel veel over het maken van goed beleid. Ook denk ik veel over kolonialisme. Ik leer hier verschillende perspectieven, en dat is goed voor me om mee te nemen naar huis. Geïnspireerd door groepswerk maken we op dit moment een digitale kaart om koloniale sporen in Wageningen uit te lichten. Ik hou van zo’n praktisch resultaat, helemaal niet theoretisch.”

“Mijn uiteindelijke doel is om minister te worden en een ministerie of post in Indonesië te creëren voor (gender)gelijkwaardigheid en sociale rechtvaardigheid. Ik denk dat de overheid te veel macht heeft en veel burgers marginaliseert. En deze burgers weten dat vaak niet eens, waardoor politici er gewoon mee wegkomen. Hierin zie ik koloniale componenten terug komen. Daarom wil ik alles weten over politiek en beleid, en hoe het kan zonder het op te leggen aan burgers, het niet op een top-down manier te doen.”

“Maar eerst wil ik meer werk doen aan de Stemwijzer-app. We hebben al makers van de Nederlandse Stemwijzer ontmoet, om van hun ontstaan te horen. Ik wil veel mensen ontmoeten: politici, journalisten. Het is belangrijk om de juiste mensen te kennen met mijn politieke ambities. In mijn vrije tijd hou ik er van om een wandeling te maken in Arboretum Belmonte. Het is er elke keer anders.”