Testimonial

Nguyen Vu Bao Nam, ontvanger Anne van den Ban beurs

Nguyen Vu Bao Nam, MSc Climate Studies
Ik wilde graag op WUR een master gaan doen: Climate Studies. Ik had niet veel spaargeld, en wilde niet meer vragen van mijn familie. Ik kreeg het Anne van den Ban Fonds en kon deze augustus starten.
Nguyen Vu Bao Nam, MSc Climate Studies

“Ik ben Nam, afkomstig uit Vietnam. Ik ben onderzoeker op het gebied van klimaatverandering, en ik wil me gaan focussen op hoe de geldstromen voor klimaathulp naar ontwikkelingslanden lopen en hoe dat beter kan. Mijn hoofddoel is om er aan mee te werken dat gemeenschappen niet te kwetsbaar zijn of worden door klimaatverandering. Sinds de middelbare school ben ik al bezig met deze thematiek. Het heeft me al over de hele wereld gebracht. Van mijn bacheloropleiding Environmental Studies in de Verenigde Staten, tot milieuonderzoek in Costa Rica, Nepal, Italië en Vietnam. Op mijn motor ben ik bij de meest afgelegen gemeenschappen geweest, waar ik de verschrikkelijke impact van droogte en overstromingen heb gezien.”

“Ik heb vier jaar bij het International Center for Tropical Agriculture in Vietnam gewerkt. Daar heb ik onderzoek gedaan naar voedselzekerheid in Vietnam, en hoe weer en klimaat dit beïnvloeden. Ik ben ook naar Rome geweest om onderzoek te doen naar conflict en klimaatverandering. En ik heb onderzoek gedaan naar de kwetsbare kust van de Mekong Delta in Vietnam. Ik merkte bij mezelf wat kennishiaten op. Ik wilde meer technische kennis hebben over klimaatverandering, en ook over hoe beleid klimaatbestendigheid kan bevorderen. In het instituut leerde ik onderzoekers en studenten van WUR kennen. Daardoor wilde ik graag op WUR een master gaan doen: Climate Studies. Ik had niet veel spaargeld, en wilde niet meer vragen van mijn familie. Die hebben hun geld zelf nodig voor hun financiële zekerheid en pensioen. Ik kreeg het Anne van den Ban Fonds en kon deze augustus starten.”

“Ik heb verschillende doelen met deze master, en grote plannen. Ik wil leren hoe we klimaatdata en sociaaleconomische data kunnen gebruiken om goed beleid te maken. Want ik denk dat het goed is om gemixte data aan de basis van beleid te gebruiken. Mijn mening is dat beslissingen gebaseerd op data gegronder zijn. In ontwikkelingslanden, en in Vietnam, is het niet gewoon om data te gebruiken voor besluitvorming, door niet genoeg technische capaciteit. Maar als je verschillende soorten data combineert, kun je holistische beslissingen nemen. Een ander doel van me is om te weten hoe verschillende overheden werken, en hoe ze hun beleid implementeren. En wat de kosten zijn van verschillende implementaties. In deze master leer ik precies wat ik wil: statistiek om datasets te kunnen combineren, het bestuderen van economie en beleid, financiële analyse. Ik ga mijn doelen tijdens deze master bereiken.”

“Wanneer ik terug ga naar Vietnam, is mijn plan om een beetje van het klimaatonderzoek af te gaan, en de rol van financiële instituties rondom ontwikkelingshulp te verkennen. Want het komt allemaal neer op geld. Ik wil misschien bij de Wereldbank werken, of de Asian Development Bank, om invloed te hebben op geldstromen voor ontwikkelings- en klimaathulp. Hoe kunnen we het grote geld het meest effectief gebruiken? Ik wil bij een onderzoeksteam gaan die bezig is met deze vragen. Een holistische blik is de sleutel voor mij. Daarom bevalt WUR me ook zo goed. Ik ontmoet zo vele mensen uit verschillende landen, en ik merk dat al die landen weer zoveel verschillende benaderingen hebben. Dat maakt mij ook een holistisch persoon. Mijn favoriete plek is Lumen, door de mooie architectuur en al het groen.”